Преди Киев в черен списък ме е слагал само Пхенян

Преди Киев в черен списък ме е слагал само Пхенян  | StandartNews.com

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа в сряда указ, с който забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност. Сред тях са депутатката от "Атака" Магдалена Ташева и журналистката на свободна практика Елена Йончева. Санкцията спрямо Йончева е заради поредицата от документални филми за Украйна, които бяха излъчени по ТВ7.

- Г-жо Йончева, как се чувствате в черния списък на Порошенко?

- Така нареченият "черен списък" е разделен на няколко категории: наблюдатели на изборите, журналисти, културни дейци, сред които са включени писатели, артисти, академици и държавни чиновници. Журналистите са 43-ма души от Русия, Великобритания, Испания, Германия и България. До някаква степен бях изненадана да видя името си в този списък, защото съм отразявала достатъчно обективно процесите в Украйна, но вероятно това се счита за неприемливо от някои среди. Това е вторият "черен списък", в който попадам. Първият е на Северна Корея, след като направих документален филм в края на 2003 г. Но предвид много забрани и всичко това, което става в Украйна: преследване, дори убийства на журналисти, да си спомним как през април бе застрелян Олесь Бузина - един от най-активните журналисти и блогъри, този списък не трябва да е голяма изненада.

- Вие направихте поредица от филми за кризата в Украйна. Имахте ли пречки по време на заснемането на филмите? Предполагахте ли такава трактовка на работата ви от украинска страна?

- Направих три документални филма, които проследяват развитието на процесите в Украйна. В Киев не сме имали пречки по време на заснемането, но когато бяхме в Източна Украйна, в Славянск и в Мариупол, срещнахме много недоверие от хората там и работата ни беше доста затруднена. Местните се страхуваха. Казваха, че ние, западните журналисти, не отразяваме обективно картината и направо лъжем. Интересното е, че по време на събитията на "Мейдана" много от киевските лидери, които ръководиха бунтовете, застанаха пред камерата ни. Говоря за Арсений Яценюк, Олег Ляшко, Олег Тягнибок, Виталий Кличко. Тяхната гледна точка беше представена подробно. Забранителният списък с журналистите е изготвен от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна и подписан от президента Петро Порошенко. Един любопитен детайл - секретар на този Съвет беше Андрей Парубий, с когото направихме голямо интервю по време на събитията на Мейдана в качеството му на комендант на Палатковия лагер. Това беше човекът, който отговаряше за всички паравоенни групировки, които свалиха правителството. Изброените герои имаха възможността да се изкажат пред камерата ни.

- Тогава какво ги е подразнило?

- Мисля, че журналистическото разследване, което направих в Одеса по повод събитията на 2 май 2014 г., когато в Профсъюзния дом бяха изгорени над 100 души. Не беше прието да се коментира от медиите това престъпление. Макар че тогава разговарях и с местния лидер на "Десен сектор, пуснахме и неговата гледна точка.

- Като какво ще определите санкционирането на журналисти от властите в Киев?

- Като тоталитарен подход, който едва ли ще помогне на Киев за постигане на очакваните резултати. Ако лишат журналисти от големи медии от достъп до Украйна, ще дойдат други на тяхно място. В крайна сметка Европа ще разбере какво точно се случва там. Видяхме какво се случи с журналистите от Би Би Си. В момента, в който медията излезе с ясна позиция, и посланичката в Киев се срещна с Порошенко, тези журналисти бяха извадени от този списък. Това означава, че трябва да има организации и политици, които да защитават своите журналисти. От българска страна няма такава позиция. Винаги съм се придържала към журналистическите правила за обективно отразяване. Институциите би трябвало да заемат някаква позиция. Тяхното мълчание ни навежда на мисълта, че те са съгласни с въпросния списък и аргументите. Това е нарушаване на правата на български журналист, на български гражданин. Не виждам такава реакция от българска страна, освен изявлението на Съюза на българските журналисти.

- Може ли да се тълкува указът на президента като броня срещу истината?

- Да, то е така. Тази забрана е наистина броня срещу правдата и обективната реалност. Но тя ще има краткосрочен ефект. Едва ли това е печеливша стратегия. Обективната картина не се харесва. Тя води до размисъл. Киев иска да бъде поставена тази картина, която отговаря на техните интереси, на тяхната пропаганда. В Украйна определено се води информационна пропаганда. Показателна е реакцията на Би Би Си, която казва, цитирам: "главният международен редактор на Би Би Си квалифицира забранителния списък като "срамна атака срещу свободата на медиите".

- Как ще се отрази тази санкция на по-нататъшната ви работа?

- Очевидно е, че няма да имам достъп до Украйна. Но санкциите не могат да ме уплашат. Журналистическата професия не предполага комфортно съществуване. Това, че съм попаднала в поредния "черен списък", не трябва да ме обезкуражава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай