Сряда,

Правят у нас евроцентър за обучение на спасяващи

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Народното събрание даде зелена светлина на идеята за изграждането у нас на общоевропейски Център за подготовка, в който да бъдат обучавани специалисти по бедствия, аварии и катастрофи, както и учебно заведение за парамедици.

Центърът ще бъде с капацитет 1200 души, а заедно с него ще бъде създаден и регионален склад за бедствена готовност.

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за БЧК, с което се дава безвъзмездно право на строеж в полза на Червения кръст върху имоти публична или частна държавна собственост, с което на практика дадоха зелена светлина на проекта.

Той ще бъде реализиран между Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, заедно с правителството на България.

"Това е важна стъпка в утвърждаването на авторитета на БЧК, а и не само, изобщо на цялата ни държава. В България ще се обучават кадри от цяла Европа, от целия свят. Те ще получават диплома и всички ще се обучават на територията на нашата държава. За целта обаче има два важни фактора. Първият е финансирането на този проект, а по думите на акад. Христо Григоров, това финансиране вече е осигурено. За целта е необходимо и да се предостави на БЧК земя, която да бъде използвана за създаването на този център", посочи по време на дебатите депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е сред вносителите на законопроекта.

Подкрепа за идеята дойде и от страна на опозицията.

"Още в комисията заявихме, че парламентарната група на БСП ще подкрепи на първо четене този закон, тъй като дълбоко уважаваме дейността на БЧК и неговите функции на територията на страната, както и участието му в международни акции, в подкрепа на гражданите от целия свят", каза проф. Георги Михайлов, който потвърди подкрепата на групата му, но настоя за прецизиране на някои текстове.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички