Правят първия аквапарк в София догодина

Какви са приоритетите на Столична община през 2019 г.?

Правят първия аквапарк в София догодина | StandartNews.com

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи проекта за бюджет на Столична община за 2019 г. Догодина метрото на София ще бъде 48 км. 90% от автобусите ще са нови и с най-високия екологичен стандарт. Разширяването на мрежата на метрото и по-удобен и комфортен градски транспорт е водеща задача в мерките за по-чист въздух на Столична община.

Възстановяването на големите паркове на София и изграждането на нови също остава сред основните цели. През 2019-а ще бъде завършен първият етап от ремонта на Западния парк и ще бъде изграден първият аквапарк в новия парк „Възраждане”.

Третата ключова задача за следващата година е цялостната реконструкция на улици и булеварди. Ще бъдат построени и 15 нови детски градини. С това ще бъдат осигурени места за всички деца над 3-годишна възраст. Догодина ще бъде завършена и първата цялостна модернизация на 13 училища и 13 детски градини в районите „Илинден“, „Надежда“, „Красна поляна“ и „Връбница“.

Проектобюджетът на Столичната община за 2019 г. е 1,623 млрд. лв.

306 млн. лв. са отделени за строителството на първия и втория участък от третата линия на метрото. 47,5 млн. лв. отиват за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди. В тях влизат 15 големи обекта - разширението на бул. „Филип Кутев“, последният участък от бул. „Монтевидео“ при новата метростанция, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ (от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад“), пробива на бул. „Петър Дертлиев“, Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе“ до Северна скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата, бул. „Първа българска армия“, бул. „Президент Линкълн“, ул. „Народно хоро“ в район „Овча купел“, ул. „Житница“, реконструкция на бул. „Скобелев и транспортния тунел на НДК, основен ремонт на ул. „Кукуш“, ул. „Йосиф Щросмайер“, ул. „Коперник“, ул. „Атанас Узунов“ и основен ремонт на зоните на централна градска част.

4,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждане на улично осветление. Догодина ще бъде пуснато и изцяло новото тролейбусно трасе от кв. „Манастирски ливади“ до „Люлин“. 17,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани в основния ремонт на две ключови трамвайни трасета – по бул. „Цар Борис III“ и по ул. „Каменоделска“. С 32,8 млн. лв. пък ще бъдат купени 13 нови нископодови трамвая. Отделно заедно с общинското дружество „Столичен автотранспорт“ инвестираме около 100 млн. лв. в нови автобуси.

В чистота и възстановяване и поддържане на паркове, градски градини и междублокови пространства ще бъдат отделени 167 млн. лв. 17,9 млн. лв. е инвестицията във възстановяване на паркове. Продължава ремонтът на Западния парк, както и нови алеи и облагородяване на Южния парк, Северния парк, Борисова градина и парк „Заимов“. От тях 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани във възстановяване на детски площадки. За изграждането на първия аквапарк в парк „Възраждане пък ще бъдат отделени 10 млн. лв. 693 хил. лв. отиват в продължаващата реконструкция на Зоологическата градина.

18,8 млн. лв. са отделени за изграждане на 15 нови детски градини и цялостни реконструкции с разширения на стари. Започваме строителство на нови детски градини в „Манастирски ливади“, район „Триадица“, във кв. „Кръстова вада“ район „Лозенец“, в кв. „Курило“, Нови Искър, две сгради в район „Студентски“, в район „Овча купел“ и в кв. „Горна Баня“, в район „Подуяне“. Реконструкции и разширения на детски градини заедно с изграждане на физкултурни салони е планирано в районите „Искър“, „Красно село“, в кв. „Павлово“ и кв. „Княжево“ – в район „Витоша“, в „Люлин“ и „Изгрев“. 42,1 млн. лв. е инвестицията в основен ремонт и енергийна ефективност на 26 училища и детски градини в районите „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“ и Френската гимназия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай