Православната църква чества Неделя Месопустна

Българската православна църква чества празника Неделя Месопустна, който винаги се отбелязва осем седмици преди Великден...

Православната църква чества Неделя Месопустна | StandartNews.com

Българската православна църква чества празника Неделя Месопустна, който винаги се отбелязва осем седмици преди Великден. Празничното богослужение на Месни заговезни припомня истината за безсмъртието на душите и възкресението на мъртвите, а вярващите по традиция подреждат на трапезата си месни ястия.

Празникът се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди началото на Великия пост, в който се яде месо. Следващата неделя, когато е Сирни Заговезни се консумират всякакви млечни продукти и яйца. През този период организмът се подготвя за предстоящия дълъг пост.

В миналото в дните преди Прошка са се устройвали шумни веселби и забави, които са били строго забранени по време на постите.

Днес в храмовете се четат откъси от светото писание, които говорят за Страшния съд. Така църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава вярващите да не забравят христовите думи, според които ще дойде час, когато всички в гробовете ще чуят гласа на сина Божи и ще излязат. Които са правили добро ще възкръснат за вечен живот, а грешниците ще възкръснат за осъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай