Правителството не прави лява политика

Не ни е страх от предсрочен вот, на него ще вземем повече, казва зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов

Правителството не прави лява политика | StandartNews.com

Проевропейската позиция за Украйна ни отне гласове

Защо БСП "катастрофира" на евровота? Длъжник ли е кабинетът "Орешарски" на левицата и наложителен ли е ремонтът му? Кой трябва да плати с оставка за слабото представяне на червените на евровота? И страхуват ли се на "Позитано" от предсрочни избори? "Стандарт" разговаря с Димитър Дъбов, зам.-председател на БСП.- Г-н Дъбов, какви са сценариите за излизането от кризата, в която попадна БСП след резултатите от вота? Предсрочни избори, ремонт на кабинета, конгрес?

- Г-н Дъбов, какви са сценариите за излизането от кризата, в която попадна БСП след резултатите от вота? Предсрочни избори, ремонт на кабинета, конгрес?

- Първо, да започнем с това, че няма сценарий. И второ, не става дума за криза, в която да е изпаднала БСП. Отново повтаряме, че на 25 май българите, тази малка част от тях, която излязоха, гласуваха за това как да бъдем представени в Европейския парламент. И тези, които решиха да излязат, гласуваха по определен начин. А преди година българите излязоха да определят каква ще е националната политика и как ще се управлява и кой ще ги управлява и гласуваха по друг начин. Така че - едното не бива да се смесва с другото. Общоизвестно е, че на трети пореден избор за ЕП БСП не може да получи максимална подкрепа. Държим се в рамките на между 400 000 и 470 000 гласа. Очевидно тази тема не е много актуална за хората, които излизат да гласуват за БСП.

- Защо не е актуална при положение, че БСП има лидер, който ръководи и европейските социалисти? Би трябвало електоратът на социалистическата партия да осъзнава важността на поста, който Сергей Станишев заема в ЕС.

- Не мисля, че това може да действа толкова много. Между другото тези, които са т.нар. твърдо ядро, излязоха. Не излезе, ако мога така да кажа, периферията. Вината е, както казахме, че тази тема е европейска и не е най-вълнуваща за БСП. И не само за БСП, а за голяма част от българските граждани. И поради тази причина излязоха да гласуват хората от големите градове, което знаем на други избори - на местни или национални, не е точно така. Малките населени места, селата бяха изключително пасивни на тези избори по разбираеми причини. В големите градове има по-силно представителство и така се и случи. Излязоха и държавна администрация, и общинска администрация. Виждате, че при по-ниската активност невисокият относителен дял на Реформаторския блок доведе до получаването на един мандат. Такива са закономерностите. Ясно е също така, че българският избирател от 2001 година не желае да дава властта за самостоятелно управление на която и да е партия.

Очевидно гласоподавателят приема, че трябва да управляват коалиционно няколко партии. Да кажем, че това са някои тенденции, които трябва да разчитаме. А иначе към другите причини, за които споменахте, освен не особено големия интерес към европейските избори отчитаме и още няколко, които повлияха на по-ниската активност на симпатизантите на БСП. Едното, както казахме, е това, че не усещат правителството като свое. Не виждат с него особено лява политика да провежда. Смятам, че това е една от причините. Между другото, това е и един от отговорите в анкетата, която направихме след изборите с председателите на областните съвети на БСП. Втората причина, която също даде отражение, е свързана с кризата в Украйна, отношението към Русия и проевропейската позиция, която ръководството на партията зае. Това до известна степен смути една част от хората, които ни подкрепят. Своята негативна роля изигра и участието на АБВ в изборите. Освен пряката загуба, която е някъде около 90 000 гласа, от които се смята, че около 70 000 са членове и симпатизанти на БСП. Но не само те, а може би още толкова, останаха вкъщи, не знаейки каква позиция да заемат. Най-общо тези причини, според нас, доведоха до тази по-ниска избирателна активност на членовете и симпатизантите на БСП на изборите за ЕП. Подчертавам - за Европейски парламент.

- А сега към промените в кабинета, които вече бяха анонсирани от премиера Пламен Орешарски и от соцлидера Сергей Станишев. В каква посока ще се движат те, как ще засилите политическото представителство при положение, че ДПС иска да се запази експертността на кабинета?

- През тази седмица предстои среща и с премиера, и с ръководството на ДПС за уточнение на всички тези детайли.

- Какви промени може да предприеме соцлидерът Сергей Станишев по отношение на промени в Изпълнителното бюро на БСП?

- Това е негово право, той ще реши. Съгласно устава председателят предлага състава на Изпълнителното бюро, така че той е този, който ще реши необходими ли са и в каква степен промени сред членовете на ИБ.

- Вие притеснявате ли се за вашето място? За това, че може да се окажете извън Изпълнителното бюро?

- Не, нямам лични притеснения. Аз веднъж съм напускал по собствено желание Изпълнителното бюро. Каквото реши председателят е за всички. Той има право да поиска промени в Изпълнителното бюро и ще се съобразим с тях.

- А кога можем да очакваме конгрес на БСП по повод този призив на Илияна Йотова за пълен цикъл от отчет и избори, за ново ръководството?

- Това не е актуална тема. Тя не беше подкрепена и е лично виждане на Илияна. Конгресът се свиква на определени периоди и не е необходимо да се прави нов цикъл отчет и избори и да се хвърля партията в допълнително напрежение. Ние преди година и малко проведохме такъв цикъл, така че имаме нови ръководства на много от областните и общинските партийни съвети. Там, където се налага по някакви причини - видими проблеми, ще бъдат взети мерки и ще бъдат направени промени в съответните общински и регионални ръководства, но това няма да бъде масова практика в цялата партия.

- Какво ви подсказва опитът - предсрочни избори наесен, избори 2 в 1 - местни и парламентарни, избори напролет или пълен мандат?

- Рано е да се каже, следващите месеци ще подскажат какъв трябва да бъде подходът, във всеки случай не трябва да се бърза с предсрочни парламентарни избори. Въпреки че отново искам да подчертая, че на едни националните избори БСП ще постигне много различен резултат от този на европейските. Така че, ние нямаме особено безпокойство от това да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори. Засега няма такава ситуация, с изключение на призивите на една или две извънпарламентарни партии и искането на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай