Пожар в Пирогов, евакуират болницата, има 2 жертви

По данни до момента има 2 загинали при пожара, започнал от взрив на кислородна бутилка

Пожар в Пирогов, евакуират болницата, има 2 жертви | StandartNews.com

Двама души са загинали след взрив на кислородна бутилка в болница "Пирогов" в София рано тази сутрин.

Инцидентът е станал около 3.45 ч. в стая на Второ вътрешно отделение, която се намира на втория етаж в болницата. По първоначална информация причината за пожара е взрив на кислородна бутилка. В резултат на взрива са загинали двама души, които са били пациенти на болницата. 

На място са изпратени 12 пожарни, 32 пожарникари и 36 полицаи, уточни директорът на Пожарната старши комисар Николай Николов. "Това е отделение за тежко болни хора. Поздравявам персонала за това, което е направил. Спасени са десетки човешки животи. Ситуацията е под контрол", категоричен бе той.

Заместник-директорът на болница "Пирогов" Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява. "По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда  всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро компенсирано състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние", обобщи Габровски.

По-рано екипи на полицията и пожарната евакуираха пациентите, които се намират в отделението на болницата. Част от тези, които са най-трудно подвижни, се изнасяха на ръце.

Районът пред болницата е отцепен. На място е вътрешният министър Младен Маринов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, както и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай