Повече права за потребителите, какво решиха депутатите

Гласуваха допълнителна защита срещу нелоялни търговци

Повече права за потребителите, какво решиха депутатите | StandartNews.com

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за защита на потребителите със 128 гласа "за", без против и въздържал се.

В доклада на комисията по икономическа политика се посочва, че са предвидени индивидуални средства за защита на потребителите, претърпели вреди от прилагането на нелоялни търговски практики от търговци, като се дава възможност на потребителите да претендират за намаляване на цената или за обезщетение.

Допълват се критериите, по които Комисията за защита на потребителите ще извършва преценка, кога дадена търговска практика е нелоялна, съобщи БТА.

Със законопроекта се предвижда увеличаване на размера на глобите и имуществените санкции за нарушения на разпоредбите на Закона за защита на потребителите, особено по отношение на "широко разпространените нарушения" и на "широко разпространените нарушения със съюзно измерение", които са предмет на мерки за координирани дейности по прилагане на законодателството за защита на потребителите по Регламент на ЕС, се посочва в доклада.

Разширява се приложното поле на Закона за защита на потребителите, така че да обхване и предоставянето на "безплатно" цифрово съдържание и на цифрови услуги, за да се осигури защита на потребителите. Регламентират се изискванията към онлайн местата за търговия и се предвиждат специфични изисквания за предоставяне на информация на потребителите, пише в доклада на комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай