Повече пари за пенсии? Как се събират

Ето най-важните неща, които да се знаят

Повече пари за пенсии? Как се събират | StandartNews.com

Кодексът за социално осигуряване (КСО) е основният нормативен акт, в който са уредени условията за получаването на повече от една пенсия. Когато лицата отговарят на изискванията за отпускане на различни видове пенсии, те могат да се получават при условията на чл. 101 от КСО, пише Монитор.

Още десет дни има хората, които искат да прехвърлят вноските си за втора пенсия от частен фонд в Националния осигурителен институт. Крайният срок за тях е 30 юни.

Това се отвася за всички, родени през 1960 – 1964 г. Не на гишетата на НОИ, а на НАП се случва прехвърлянето. Срокът беше даден по изключение на тези, на които остават по-малко от 5 години да навършат възрастта за пенсиониране.

"Средният размер на партидите в частните пенсионни дружества е 4413 лева за групата на възраст между 60 и 64 г. Това са жените, които първо ще се пенсионират. За да разберат осигурените лица колко ще получат, ако имат средния размер на натрупаните средства, нека разделят тази сума на около 20 години живот след пенсия", коментира Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа".

"Ако търсим справедливост в пенсионния модел, трябва да се върнем поне няколко години назад и да се отменят всички неща, които направиха така, че половината пенсионери да взимат една и съща пенсия. Това означава да се преизчислят пенсиите съобразно осигурителния стаж и вноските, които са правени." Това коментира изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия и бивш министър Ивайло Калфин.

Вече всеки може да види точно каква пенсия ще получи плюс новия индивидуален коефицент. Допълнена версия на електронната услуга "Изчисляване на прогнозна пенсия" вече е активна на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщиха от пресцентъра на осигурителния институт.

Служебното правителство акцентира върху бедните българи и пенсионерите. Продължава програмата "Топъл обяд", ресурсът е наполовина изчерпан, но ще продължи до края на годината. Това заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай