Потоп в Априлово (ОБЗОР)

Потоп в Априлово (ОБЗОР) | StandartNews.com

Водата заля къщи, евакуираха деца и възрастни

Водно бедствие сполетя жителите на Априлово днес сутринта. Приливна вълна с височина около 1 метър заля поповското село. Седем къщи бяха потопени от придошлите води на река Черни Лом, а една от махалите бе откъсната. Наложи се спешна евакуация на малките деца и възрастните хора. Останалите жители на селото останаха да се борят с водата. Осигурена им бе храна и вода, която стигаше до къщите с лодка или трактор.

"Надолу по Поломието е критично нивото на водата в землището на Светлен и Кардам", каза кметът на Попово Людмил Веселинов пред Targo.org. Според него причина за наводнението за пореден път е язовирът в село Росина. Кметът смята, че водата му не се изпуска своевременно и няма контрол. "Няма как да не се уплашиш, като чуваш водата как бучи цяла нощ. Никой не обръща внимание, защото това са години наред. Преди пет години имахме двадесет крави и сто овце. Много от тях се издавиха тогава", разказа Стефка Петрова. Освен пораженията по домовете на хората в селото са наводнени и 1300 дка земеделски земи.

Около 10 часа сутринта е прелял язовирът в Априлово, съобщи и главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР. Той обясни, че причината е прелял преливник на язовирна стена.

Купиха 2000 ракети за борба с градушки

Разширяване на мрежата от станции за борба с градушките е една от задачите на земеделското министерство. Това заяви в Сливен шефът на ведомството проф. Димитър Греков. Той допълни, че само през последните дни са закупени над 2000 ракети за борба с градушките. "В петък получих подкрепата на Министерския съвет за допълнителни средства за закупуване на още ракети, за да може там, където има станции, те да водят борба с градушките", каза още министър Греков. Според него само 20-25% от площите в страната са защитени. "Поисках в новия План за развитие още около 25 млн. лв., за да се обхване цяла Южна България с такива системи", обясни Греков. Междувременно от Държавен фонд "Земеделие" съобщиха, че от понеделник започва подписването на договори за финансова подкрепа на пчеларите по схемата de minimis. На 30 май пък приключи приемът на заявления за финансова подкрепа по схемата за контрол на почвените неприятели по картофите.

Подадени са общо 185 заявления. Бюджетът на помощта за 2014 г. е 600 000 лева, което е със 100 000 лева повече от 2013 г., а крайният срок за изплащането й - 15 декември.

Янтра застраши квартали

Придошлата река Янтра събра на среднощно заседание в събота кмета на старата столица Даниел Панов и кризисния щаб. За няколко часа кварталите по поречието на реката и църквата "Св. 40 мъченици" се оказаха застрашени от високото ниво на реката. През нощта водата е заляла само каменните стълби и външната врата на храма, но самата църква не е застрашена. Всички институции са предприели необходимите мерки за защита на населението и предотвратяване на щети. Били са разположени постове на местата, където е било необходимо наблюдение на критичните за преливане участъци. Представители на полиция, противопожарни служби, "Енерго про" и НВУ са били мобилизирани, ако се наложи евакуация на граждани в застрашени райони.

Изпускат язовир "Бели Лом"

Водите на най-големия язовир в Разградска област "Бели Лом" се изпускат контролирано, стана ясно днес. Причината са обилните дъждове в региона и покачване на нивото. Равнището на язовира се изпуска и трябва да се задържи на 52% от капацитета си, който е 25 500 000 куб. м вода. Наблюдават се и другите осем потенциално опасни водоема. В Разград се очакват още дъждове. През изминалото денонощие те бяха 58-60 л/кв.м.

Две села останаха без мост

Противопожарна служба отводняваше мазета на къщи и улици във Велико Търново до късно днес. Водата заля много дворове в село Леденик, залят бе мостът между селата Леденик и Шемшево. Жителите на няколко къщи на улица "Константин Костенечки" са били предупредени лично от кмета за високите и покачващи се води на Янтра около 01,00 часа след полунощ. Пo това време нивото на реката се е повишило до критични за преливане нива при най-ниските точки по поречието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай