Гайдари посрещнаха Борисов в Крумовград /ОБНОВЕНА/

Премиерът пожела още по-високи заплати на работещите в златния рудник на Ада тепе

Гайдари посрещнаха Борисов в Крумовград /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Крумовград за официалното откриване на рудника на Ада тепе, което се случва за първи път от 40 години насам. Борисов доведе с джипа си финансовия министър Владислав Горанов и областният управител на Кърджали Никола Чанев. На събитието бе и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

В специална шатра на територията на рудника домакинът - "Дънди Прешъс Металс Крумовград", събра над 500 гости, сред които шефове на минно-добивни компании, работещите в мината, партньори на компанията. 

Кметицата на Крумовград Себихан Мехмед посрещна с прегръдка и целувки премиера. „Много ви е хубав градът, видях парка, площада, автогарата”, изреди Борисов. „Благодарение на държавата стана всичко,” отговори му Мехмед, която кара четвърти мандат и е един от най-успешните кметове на ДПС.

"Независимо, че с кмета на Крумовград сме от различни партии, програмите на правителството стигат до тук", каза  Борисов. Той изреди санирането на блокове, ремонт и изграждане на стадиона, автогарата и други. „Парите отиват пряко към хората“, допълни още премиерът. Той спомена и за ремонта на пътя от Кърджали до Момчилград и този до Крумовград, където преди време свлачище затвори шосето.

Гайдари откриха официалната церемония, а изпълнителният директор на "Дънди Прешъс Метълс Крумовград" - инж. Илия Гърков, благодари на хората и правителството за подкрепата, които са позволили проектът да стане световен пример за това как фирма и общност могат да работят заедно. 

Рудникът на Ада тепе попада в защитената зона НАТУРА 2000 и проектът бе преработен така, че да бъде максимално запазена околната среда и защитените видове, а след приключването му след 8 г. теренът да бъде възстановен напълно. 

Рик Хаус, президент и главен изпълнителен директор на „Дънди прешъс металс”, поздрави на български с „добре дошли” гостите и заяви, че България е чудесна страна за инвестиции. "Проектът ни за рудника на Ада тепе има оценка от Еврокомисията като най-добър в хармония с екологията. Щастливи сме, че поне 50 човека се се върнали в Крумовград заради работата в рудника”, каза още Хаус.

А Джонатан Гудман, който е председател на борда на директорите на "Дънди", разказа история: когато за първи път преди много години дошъл в Крумовград, подарил на кметицата бутилка канадско ледено вино, което се прави от замръзнало грозде. А тя попитала: "Ледени ли ще са нашите отношения?". Затова подаръкът, който сега донесъл, е сладък кленов сироп. 

Себихан Мехмед благодари на "Дънди", че са се съобразили с искането на местните хора и не използват цианидни технологии в добива, въпреки че така ще печелят по-малко. Както и че са направили пречиствателна станция, която чисти водата до питейна, и че 95% от работещите в рудника са местни хора. "Пожелавам ви здраве и берекет, но да не забравяте социалния пакет и занапред!", обърна се в рими Мехмед към шефовете на "Дънди".

 Премиерът Борисов посочи, че самият шеф на "Дънди" в България инж. Илия Гърков е сред българите, които са се завърнали от чужбина, за да работят у нас. Преди инж. Гърков е работил в Австралия. "Хиляди наши емигранти се завръщат, когато знаят, че тук могат да получат добри заплати", каза още Борисов. И припомни, че средната заплата за работещите на Ада тепе е 2500-2700 лева. „Желая ви още по-големи заплати", каза Борисов на работниците в рудника.

"Влади, тук е България, не само на жълтите павета", обърна се премиерът към министъра на финансите Владислав Горанов. 

След това официалните гости прерязаха лентата на обогатителната фабрика, където се добива златният концентрат. Съдържанието на злато в него е средно 350 грама на тон, но може да достигне и до 1000 грама. 

Преди това, на път за рудника, областният управител на Кърджали Никола Чанев показа Крумовград на премиера и се похвали с новата автогара. 

“Виждам, че има паркчета, базари. Стадионът също добре е станал”, каза премиерът и поздрави граждани. 

"В крайна сметка когато има работа и развитие, няма етническо разделение и хората са усмихнати", заключи Бойко Борисов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай