Последно сбогом. Дядо Николай изпрати отец Боян Саръев

Духовният водач ще бъде погребан в двора на „Свето Успение Богородично”

Последно сбогом. Дядо Николай изпрати отец Боян Саръев | StandartNews.com

Източник: БТА

С тъга изпращат годината хиляди хора в Кърджали, които днес се прощават с отец Боян Саръев. Православният духовник почина внезапно на Стефановден, а днес последно сбогом с него си вземат близки, приятели, миряни в църквата „Свето Успение Богородично”, изградена по негова инициатива. Освен духовна, Саръев развива голяма  благотворителна, образователна и мисионерска дейност в Родопите. Духовният водач почина на 67- годишна възраст, като отдаде 30 години на вярата. 

На поклонението дойдоха свещеници от цялата митрополия. Службата отслужи лично пловдивският митрополит Николай, предаде "Марица". Отец Саръев ще бъде погребан в двора на църквата. Храмът, който бе негов дом, но и подслон за нуждаещи се, е изградена изцяло с дарения, за да служи като стожер на християнството в Родопите. Тя приюти и украински бежанци. В нея има неделно училище, развива се просветна и благотворителна дейност. 

Интересна е биографията на отдадения на вярата Саръев. Роден е на 5 май 1956 г. в ивайловградското с. Жълти чал, в семейството на мюсюлмани, но приема християнството. Завършва милиционерското училище в Стрелча, след което работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва и школата на МВР в кв. „Симеоново” в столицата. По-късно започва работа в завод „Електрон“. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. До смъртта си преди дни служи в църквата „Св. Успение Богородично“ в Кърджали.

Женен е има син и дъщеря. Племенникът му, лейтенант Николай Саръев, загива в Кербала през 2003 г., когато бе взривена българската база Индия там. След това отец Боян заявява, че ще съди българската държава, задето е жертвала своите синове заради американски интереси.

Саръев е номиниран с 3 почетни отличия за обществена дейност и включен от Американския биографичен институт в списъка с 500-те най-влиятелни личности по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай