Половината от младите не вярват на политиците ни

Въпросът със субсидиите изисква адекватно решение, твърдят социолозите

Половината от младите не вярват на политиците ни | StandartNews.com

Според социолозите 52% от младите не вярват на политиците ни. До 12% варира делът на купения и контролирания вот.

Това съобщи Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“, представяйки резултатите от наблюдение на местните избори и проучване за почтеността в политиката и доверието на младите в институциите. Необходима е коренна промяна в администрирането на изборния процес, също отваряне на чувалите с бюлетини и анализ на фактите, смята Нушева.

Изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов обърна внимание на промените във финансирането на партиите преди местния вот и разкритикува дадената възможност да бъдат финансирани без ограничения от фирми, включително от концесионери и изпълнители на големи обществени поръчки.

„Контролът от страна на Сметната палата е така регламентиран, че не позволява адекватна отчетност и контрол на финансирането на кампаниите“, добавиха социолозите.

„Не може да мислим, че сме имунизирани от незаконно, нерегламентирано влияние на бизнеса върху политиката“, отбеляза тя и препоръча да се фиксират забрани за финнасиране на партии от държавни фирми, изпълнители на Обществени поръчки, концесионери, както и от фирми от силно регулирани сектори като финансовия, хазартния и други.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай