Вторник,

Половината от младите не вярват на политиците ни

От: Редактор -
A
A
A

Според социолозите 52% от младите не вярват на политиците ни. До 12% варира делът на купения и контролирания вот.

Това съобщи Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“, представяйки резултатите от наблюдение на местните избори и проучване за почтеността в политиката и доверието на младите в институциите. Необходима е коренна промяна в администрирането на изборния процес, също отваряне на чувалите с бюлетини и анализ на фактите, смята Нушева.

Изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов обърна внимание на промените във финансирането на партиите преди местния вот и разкритикува дадената възможност да бъдат финансирани без ограничения от фирми, включително от концесионери и изпълнители на големи обществени поръчки.

„Контролът от страна на Сметната палата е така регламентиран, че не позволява адекватна отчетност и контрол на финансирането на кампаниите“, добавиха социолозите.

„Не може да мислим, че сме имунизирани от незаконно, нерегламентирано влияние на бизнеса върху политиката“, отбеляза тя и препоръча да се фиксират забрани за финнасиране на партии от държавни фирми, изпълнители на Обществени поръчки, концесионери, както и от фирми от силно регулирани сектори като финансовия, хазартния и други.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички