Половин милион българи болни от диабет

Половин милион българи болни от диабет | StandartNews.com

До поставяне на диагнозата може да минат от 7 до 12 г., в които човек да няма никакви оплаквания, каза проф. Цветалина Танкова

Половин милион българи са със захарен диабет, като около 200 000 нашенци не подозират, че са с това заболяване и живеят с него. Към момента 422 млн. души са с диабет по света, което се равнява на 8,8% от възрастното население на възраст между 20 и 79 г. Това съобщи проф. Цветалина Танкова, началник на клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология в Медицински университет-София, на семинар на тема "Диабет - значение на навременното лечение, профилактика и национални политики" в Пловдив.

Днес говорим за епидемия и по-точно пандемия от захарен диабет,защото засяга целия свят. 8,4% от нас имат захарен диабет, като очакваме скоро числото да стане 10 на сто от възрастното население, посочи проф. Цветалина Танкова, началник на клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология в Медицински университет-София. По думите й през 2015 г. един от 11 възрастни е бил с диабет. "Очакванията са до 2040 г. с диабет да бъде всеки десети. Децата с диабет в глобален мащаб са половин милион. Увеличава се доста и гестационният диабет при бременните.

Всяка 7-а бременна има отклонения

в нивото на кръвната захар, което крие риск за нея и плода", посочи проф. Танкова. По думите й три четвърти от хората с диабет живеят в страните с ниски и средни доходи, каквато е и България. "Диабетът не е болестта на богатите, напреднали и развити страни. Той е и нашата болест", каза тя. По думите й тази болест засяга всеки орган и тъкан в организма ни. Проф. Танкова посочи, че за пръв път от 1950 г. насам Световният ден на здравето, който отбелязваме на 7 април, беше посветен на борбата със захарния диабет. Световната здравна организация признава диабета за сериозен проблем, но преди 10 г. Общото събрание на ООН го призна за първото неинфекциозно заболяване, което представлява световна заплаха. От 2007 г. Световният ден на диабета 14 ноември е ден, наблюдаван от ООН.

"Рискът човек с диабет да ослепее е 15 пъти по-висок, а половината от случаите на придобита слепота се дължат на диабет. Всеки втори човек на хемодиализа има и захарен диабет. Рискът от ампутации и гангрени също е много по-голям. Диабетът е сърдечно-съдово заболяване. Нашите пациенти с диабет

умират от сърдечно-съдови заболявания

Поне 60 на сто от тях умират от съдови проблеми и от усложненията от диабета", каза проф. Танкова. По думите й диабетът е не само страшно, но и ужасно заболяване, защото от него се умира. "На всеки 6 секунди някъде по света 1 човек умира от диабет. Ако сравним популацията на диабетиците и недиабетиците, смъртността на първите е 2 пъти по-голяма. Но ние, ендокринолозите, искаме да направим така, че те да живеят и да се лекуват добре, за да може продължителността на живота им да е сходна с тази на хората без захарен диабет. Това зависи изключително от нивото на гликемичен контрол. Ако намалим гликирания хемоглобин с 1%, поне с една година ще удължим живота на хората с диабет", посочи проф. Танкова. По думите й диабетът инвалидизира и диабетното стъпало приковава немалко хора в инвалидни колички.

Хората с диабет тип 1 са малка част от населението, около 15 на сто от диабетиците. Те трябва цял живот да се лекуват заместително с инсулин."Големият проблем за всички нас и огромната епидемия е от захарен диабет тип 2", каза проф. Танкова. По думите й т.нар. старчески диабет всъщност е диабет тип две и се наблюдава и при децата и подрастващите. "Това генетично заболяване е свързано и с факторите на околната среда, с нездравословния начин на живот.

Човечеството се изправи, за да заседне отново пред телевизорите

и компютрите с нездравословна храна. Намалената физическа активност, затлъстяването и наднорменото тегло вече се срещат и при децата и затова и те страдат от диабет тип 2 и вече изобщо не говорим за старчески диабет", посочи проф. Танкова. По думите й това е едно от най-коварните заболявания, защото можем да живеем с него в продължение на години и по нищо да не разберем. "Половината от хората с диабет не знаят, че го имат. Установено е, че до поставяне на диагнозата може да минат от 7 до 12 г. на преддиабетен период, в който човек да няма никакви оплаквания. А всички сме свикнали да отидем на лекар при оплакване", каза проф. Танкова. Ето защо често след диагностициране се установява, че пациентът вече има някакво увреждане. "Откриването на диабета може да стане по повод на инфаркт, инсулт, гангрена, бъбречен проблем или слепота. Затова той трябва да се търси активно при хора с повишен риск", каза проф. Танкова. Всеки, който има родител с диабет, повече килограми, високо кръвно налягане, висок холестерол или сърдечно-съдово заболяване, спада в рисковата група. "Ако някоя жена е родила едро бебе от над 4 кг, това е радостно за близките, но за майката не е, защото крие риск от диабет", обяснява ендокринологът. Стресът, разбира се, също е сред рисковите фактори, но рецепта срещу него няма.

Макар стряскащите данни България може да се похвали с добър контрол на заболяването на национално ниво. Според проф. Танкова у нас

разполагаме с най-новите медикаменти за контрол

на диабета. "През последните 20 години сме в ерата на инсулиновите аналози. Много по-физиологични инсулини, много по-добри от останалите. А в България имаме всички нови инжектиращи устройства", посочи ендокринологът. По думите й с аналозите се преодоляват страничните ефекти като повишаване на телесното тегло и хопогликемиите. "Хипогликемията е сериозен проблем, който може да даде отражение и върху психиката на човек. Тя е тежко страдание за целия организъм. Инсулиновата терапия и аналозите се развиват", каза проф. Танкова. И за диабет тип 2 в последните години има струпване на нови медикаменти, които развръзват ръцете на лекарите. "При диабет тип 2 има два дефекта - резистентност към инсулина и с времето недостиг на инсулин. В годините обаче се откри, че има още 6 дефекта. За него участие имат червата, бъбреците, черният дроб, мускулите, панкреасът и мастната тъкан. Тези общо 8 дефекта доведоха до появата на нови медикаменти, които да атакуват проблемите", обясни проф. Танкова. По думите й

високата кръвна захар е само върхът на айсберга

и трябва да се следят и други показатели. За пациентите с диабет у нас се грижат 642 ендокринолози, което осигурява сравнително високо покритие на населението. Националната здравноосигурителна каса е сключила договори със 133 лечебни заведения, реимбурсира 130 лекарствени продукта, а през 2015 г. е покрила разходите за 605 115 броя прегледи и консултации на диабетноболни пациенти. "Това, с което наистина можем да се гордеем, е, че страната ни осигурява достъп до абсолютно всички съвременни медикаменти и терапии на пазара. В това отношение сме по-напред дори от Полша и Австрия, защото това, с което се лекуват хората в Швейцария, го има и у нас", похвали се проф. Танкова. По думите й постиженията в областта на диабета са доста, а предизвикателствата за в бъдеще много малко.

Проф. Танкова посочи, че вече не се използва думата "диета" при хората с диабет и се използва само терминът "хранителен режим". "Човекът с диабет може да яде всичко, но трябва да знае кога, как и по колко. Затова е важно да бъде обучен как да се храни. Тези с диабет тип 1 могат да се хранят абсолютно с всичко. При хората с диабет тип 2 обаче проблем са килограмите. Те трябва да предпочитат по-ниско калорични и здравословни храни - варива, зеленчуци, плодове. Няма забранени храни, но има храни, които трябва да се ограничават. Не говорим за ниско въглехидратно хранене с много месо и зеленчуци. Говорим за разумно и балансирано хранене, което е полезно за всеки от нас", каза проф. Танкова.

Инсулиновите помпи вече са безплатни

Консумативите за тях също се покриват от здравната каса

От 1 април българите с диабет получават напълно безплатно инсулинови помпи заедно с консумативите за тях. Това обяви подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева на семинара "Диабет - значение на навременното лечение, профилактика и национални политики" в Пловдив. Тя посочи, че в резултат на разговори между НЗОК и фирмите производителки е постигната договореност фирмите да предоставят инсулиновите помпи безвъзмездно, а Касата да заплаща само консумативите. Затова машинките вече ще се предоставят от фирмите производителки безплатно, а нужните дози инсулин ще се покриват от НЗОК. Цената на инсулиновите помпи е между 4000 и 8000 лева, но одобрените пациенти ще ги получават безплатно. Устройствата ще се предоставят само на пациенти, които не могат да постигнат добър контрол на кръвната захар с останалите средства. Пълнителите, които струват около 260 лв. на месец, ще се финансират от бюджета на НЗОК, уточни Кръстева. По думите й всеки пациент, който отговаря на критериите, ще получи инсулинова помпа и няма ограничение в бройката. Ще се покриват и консумативите на хората, които вече сами са си закупили инсулинови помпи. Консумативите представляват 10 сета и 10 резервоара месечно. Към момента българите с инсулинови помпи са около 200 души - възрастни и деца. Лечението с инсулинова помпа е препоръчително за жени с гестационен диабет, категорични са специалистите. Очаква се и цените на тест лентите за измерване нивата на кръвна захар да падне, тъй като НЗОК е на път да договори по-ниска стойност с дистрибуторите. За лекарствена терапия на захарен диабет през 2015 г. са били изразходвани 19% от общите разходи за лекарствени продукти, а обращаемостта е била 23 на сто, което сочи, че има почти пълно припокриване на нуждаещите се от лечение и средствата, отделени за тази цел. Това съобщи Йорданка Вълчева, директор на Дирекция "Лекарствена политика" в НЗОК, по време на семинара. По думите й това е положителна тенденция, която показва, че всеки пациент с диабет реално получава необходимото му съвременно лечение от здравноосигурителния фонд. През 2015 г. разходите на НЗОК за захарен диабет са били 154 075 169 лв. или 5% от всички здравноосигурителни плащания за медицински дейности на Касата, като 81 на сто от тях са били изразходени за лекарствено лечение. Според Вълчева темповете на нарастване на разходите на Касата са стабилни и се движат между 4 - 5% годишно.

Сандра живее с тип 1 вече 13 години

Яжте здравословно, спортувайте редовно и се наслаждавайте на живота, съветва хърватката

От 13 години Сандра Бършец Ролих живее с диабет тип 1. Тя е член на Борда на Международната диабетна федерация за Европа и вицепрезидент на Хърватската диабетна асоциация, а иначе работи като финансист в Загреб, Хърватия. Когато Сандра е на 24 г. й поставят диагнозата диабет тип 1. Дотогава тя не е знаела нищо за това заболяване, тъй като няма диабетици нито сред приятелите, нито в семейството си. "Помислих си, че нещата ще се оправят както при повишените левкоцити, ще пия антибиотик и ще се оправя. После отидох при специалист. Бях в шок и не успях да разбера всичко, което той ми обясни. Спомням си, че не се разплаках, но сълзите се стичаха по лицето ми. Беше ми трудно да проумея, че оттук нататък животът ми ще е различен", сподели Сандра. След като тя чува цялата информация за това как и в какви дози да си слага инсулин, просто се е надявала това да е кошмар, от който да се събуди на другия ден. Но когато отминава първоначалният шок, Сандра решава, че трябва да разбере повече за болестта си и за това какви промени трябва да предприеме в живота си, за да се справи с него. "Оказа се, че промените, които бяха нужни, винаги съм искала да предприема, но дотогава нямах нужната мотивация, за да го сторя - здравословно хранене, редовни физически упражнения и грижа за самия себе си. Вече не звучеше чак толкова зле", разказа Сандра. Тя решава да покаже на себе си и останалите, че като диабетик може да живее живота, който водят и всички хора без това заболяване. "Реших да се забавлявам и да се отдам на страстта си към моторите, а после, че трябва да пробвам и скокове с парашут. След скоковете пилотирах и самолет. След самолетите преминах към яхтите. Вършейки всичко това, осъзнах, че доказвам нещо, което не е нужно да доказвам, а именно, че хората с диабет могат да правят всички неща, които могат и здравите хора", сподели Сандра. Тъй като навремето тя е имала и късогледство, решава да си направи лазерна корекция на зрението. За целта Сандра отива в най-известната клиника в Хърватия. Посреща я млад лекар и тя не скрива от него диагнозата си. Той обаче е шокиран и я пита защо изобщо посещава клиниката, щом има диабет. "Каза ми, че той никога няма да оперира човек с диабет, защото за него едва ли не този човек е приключил. Излизайки от кабинета му, се почувствах ужасно. Той ме накара да си помисля, че заради диабета ми животът ми е безсмислен", сподели Сандра. Всъщност това е бил първият път, в който тя се е почувствала зле заради диабета си. "В този момент си казах, че няма да позволя на никого да ме накара отново да се почувствам по този начин. И тъй като не се плаша лесно, след време посетих друга клиника и друг лекар, който ме попита какъв е проблемът, щом чу, че съм с диабет. Операцията на очите ми мина без проблем и свалих очилата", разказа Сандра. По думите й тази история показва, че ако се грижите добре за себе си и ползвате подходящите медикаменти, диабетът не трябва да се възприема като усложнение или клиничен случай, а като мотиватор, който да изчисти живота ви. "Яжте здравословно, спортувайте редовно и се наслаждавайте на живота!", гласи съветът на Сандра. През цялото време тя е имала подкрепата на своето семейство. "Съпругът ми беше с мен от самото начало, премина през всички фази на диабета ми, слушал е теориите защо нивата на кръвната ми захар са ту високи, ту ниски. Той доста често трябва да яде от здравословната ми храна, която понякога е прекалено здравословна", с усмивка сподели хърватката. Днес тя е майка на две прекрасни момчета - на 5 г. и на 9 г. По време и на двете си бременности тя е била с диабет тип 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай