Неделя,

Полиция заварди здраво София, провалиха Луковмарш!

От: Иван Ангелов, сн. архив -
1848
Полиция заварди здраво София, провалиха Луковмарш!
A
A
A

Организираният от БНС "Луковмарш" беше провален от органите на реда. Полицията загради къщата на генерал Христо Луков и не позволи достъп на организираните групи до нея, без да се пречи на случайни минувачи, съобщава Дарикнюз.

В късния следобед пред НДК започнаха да се събират участниците, които бяха на малки групи и бързо се разпръснаха.

В същото време в София започна протестно шествие под надслов “Без нацисти по улиците ни”. Участниците в него се обявявиха против "Луковмарш".

По-рано през деня Върховна административна прокуратура сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община, в рамките на тяхната компетентност, да предприемат мерки за спазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита правата на граждани в случаи на възникнала опасност по време на т.нар. „Луковмарш“.

Във ВАП е образувана преписка след постъпило писмо от служебния министър на външните работи, в което е изразено притеснение от провеждането на такова събитие. Постъпили са и становища от МВР, ДАНС и от неправителствени организации, свързани с предполагаеми рискове за нарушения на обществения ред.

Преди седмица и посолството на Израел се обяви против провеждането на факелното шествие Луковмарш.

"След като с притеснение и нескрито съжаление проследихме възобновената миналата година грозна практика - ултранационалисти да се събират в центъра на София и с действията си да уподобяват и препращат към мрачни и срамни исторически периоди, категорично призоваваме компетентните органи в лицето на МВР, специализираните служби за сигурност и Столична община, да се върнат към времето отпреди две години и да не позволяват факелното шествие, т. нар. Луковмарш, да поставя под съмнение репутацията на България като страна на многообразието, толерантността, търпимостта и уважението". Това написа по повод провеждането на марша лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди дни.

БСП също реагира и осъди шествието. "Неонацисткото шествие, което всяка година под една или друга форма е толерирано от Столична община, е не просто изблик на фашизъм и антисемитизъм. То е продукт на десетилетия пренаписване на историята и изопачаване на истината. И днес виждаме крайния резултат – факелни шествия, които са в дълбоко противоречие с най-изконните хуманни ценности на българския народ. Народът, който с основание може да се гордее с това, че спаси своите евреи. Народ, който отреди навремето на ген. Христо Луков ролята на политически маргинал и заради това е още по-позорно това, че днес определени среди се опитват да го героизират. Не е нормално в 21 век по улиците на България да шестват фашисти. Не е нормално година след година хората с различни политически убеждения и виждания заедно да протестират срещу провеждането на тази проява, но гласът им никога да не бъде чуван. Не е нормално една държава да толерира този парад на екстремизма, ксенофобията и неонацизма."

Против Луковмарш позиция изказа и главният прокурор Иван Гешев.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com