Покланяме се пред паметта и подвига на героите на Шипка

Хиляди родолюбци ще изкачат утре гордия връх Шипка, за да отбележат 142 години от героичните боеве в края на август 1877 г.

Покланяме се пред паметта и подвига на героите на Шипка | StandartNews.com

Хиляди родолюбци ще изкачат утре гордия  връх Шипка, за да отбележат 142 години от героичните боеве в края на август 1877 г. В историята и за поколенията те остават като Шипченската епопея, защото на практика решават победния изход на Руско-турската война и края на пет вековното турско робство. Традиционните тържества, посветени на Шипченска епопея и 85 години от откриването на Паметника на свободата, са под патронажа на президента Румен Радев. Тази година домакини са областните и общински институции в Габрово и националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа.
  Празничните събития започнаха още днес с традиционното скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата. След това участниците и техните поддръжници проведоха една вдъхновяваща среща „Бъди на Върха!“, с основателя на сайта УЧА.СЕ Дарин Маджаров.
    Начало на празничната програма в съботния ден е панихида в памет на загиналите герои на Шипка в православния храм "Рождество Христово" в град Шипка.  Точно на обяд Национална гвардейска част ще посрещне държавния глава пред паметника на Свободата. Слово за подвига и саможертвата на защитниците на Шипка ще произнесе президентът Румен Радев.
  След това хилядите родолюбци ще проследят  традиционната възстановка на национално дружество "Традиция" боевете на Шипка.
   Домакините от Габрово обещават и много забавления за има за малки и големи като на оистински празник  -  автентични военни палатки на руските воини и българските опълченци, филми, тур из историческия прак с гид, състезание с хвърчила и др.
   Общините в Стара Загора, Габрово и Казанлък организират безплатен транспорт до върха за тържествата на Шипка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай