Покаянието възстановява чистотата на душата ни

Наричаме се християни, но животът ни е далеч от Христа и Неговото царство

Покаянието възстановява чистотата на душата ни | StandartNews.com
  • Наричаме се християни, но животът ни е далеч от Христа и Неговото царство
  • То е наш спасителен дълг, обогатява човека с плодовете на духовен и нравствен живот


Неделя след Богоявление

"Покайте се, защото се приближи
Царството Небесно" (Мат. 4:17).

След кръщението Си Иисус Христос - според както ни съобщава свети евангелист Матей - бил отведен от Духа в пустинята, за да бъде изкушен от дявола (4:1). После отишъл в Назарет и след това се заселил в Капернаум крайморски и наченал "да проповяда и да казва: покайте се, защото се приближи Царството небесно !" (Мат. 4:17).
Точно така преди Спасителя наченал да проповядва и свети Иоан Предтеча: "Покайте се, защото се приближи Царството небесно!" (Мат. 3:2)
И другояче не можеше и да се постъпи! - Към оня загрубял свят, към ония, потънали в мрак и сянка смъртна, люде от онова време (Мат. 4:15-16), трябваше да се извика "Покайте се!" - което е

първото условие за встъпване в Царството небесно
първата крачка към него!
"Покайте се!" - това значи: опомнете се, спрете досегашния ход на вашите мисли, на вашите чувства, на вашите желания, на вашите слова, на вашите дела; обърнете колелото на живота си; изправете се, променете се, станете нови хора - с нов дух, с ново сърце, с ново настроение, с ново направление!
Който досега е крал - казва св.ап. Павел - вече да не краде (Еф. 4:28). В този дух ще продължа - който досега е лъгал, вече да не лъже; който досега е прелюбодействал, вече да не върши това; който досега е завиждал, вече да не завижда; който досега се е кланял на идоли, вече да ги напусне и да служи на Живия Бог; който е прекарвал досега времето си, и особено почивния ден, в пороци и разстление, да започне да върши всичко за слава Божия (1Кор. 10:31) - ето смисълът на призива "Покайте се!"...

Този призив разтърси навремето души
разтвори сърца, проправи пътеки за Господа и за Неговото царство, извърши чудеса!
Минаха векове, когато за пръв път се понесоха над Иудея и Галилея из устата на Предтеча и Бого-човека думите: "Покайте се!" Но и днес те са най-необходимите!
Ние се наричаме християни. Хвалим се, че сме Христови. Културата си именуваме християнска. А по живот светът, така нареченият християнски свят, е далеч от Христа и от Неговото царство.
Ние в живота си, за съжаление, сме по-скоро езичници, отколкото християни!
И не трябва ли мощно да прокънти и непрестанно да се носи призивът: - хора, мъже и жени, стари и млади, братя и сестри, покайте се, опомнете се, променете се, станете добри християни по дела, по живот!
Да се покаем, всеки ден да се каем за сторените грехове, за отстъпления от Божия Закон, всеки ден да се изправяме и

всеки нов ден да бъдем по-добри
отколкото сме били предния, изминалия ден, да станем - както пише св.ап.Павел - нова твар в Христа Иисуса (Гал. 6:15)!
Само тогава и за нас ще се каже онова, което се казва в днешното литургийно свето евангелие за ония, които някога са били в мрак и смъртна сянка, ще се каже, че сме видели голяма светлина, и още, че наистина сме осеяни от тая светлина, че наистина сме просветени люде, че наистина сме чеда на Всевишния.
Покаянието, братя и сестри, е единственото и действителното средство, което способства за възстановяване чистотата на нашата душа; то ни заставя да насочим погледа си към самите нас и да видим нашата греховност и заедно с това поражда у нас отвращение към тези мисли, чувства, желания и действия, с които ние оскърбяваме Божията святост. Покаянието е всегдашен дълг на всеки християнин, дълг наистина не лек, но утешителен и главно - спасителен.
Естествено, покаянието е свързано и трябва да се изрази в

изповядване на греховете пред духовник
и получаване чрез духовника, от името на Господа Иисуса Христа, на прошка - според казаното от Възкръсналия Спасител на Неговите Апостоли: "На които простите греховете, тем ще се простят; на които задържие, ще се задържат" (Иоан 20:23).
Покаянието обогатява човека с плодове на духовен и нравствен живот и приближава царството Божие вътре в човека. Нали четем в светото Евангелие: "Царството Божие е вътре във вас" (Лук. 17:21), и всеки с усилие го придобива (Лук. 16:16; Мат. 11:12).
Да се постигне това Царство и да се пребъдва в него, това значи - да се постига все по-голяма пълнота на християнско съвършенство, а това ще рече: да се придобие най-голямото съкровище, защото - по думите на Спасителя - Царството Божие е съкровище, скрито в нива, за което човек трябва да плати най-висока цена, та да го придобие (Мат. 13:44).
Нека всеки от нас, братя и сестри, да си излезе от този Божи дом с мисълта и

решението да стане нов човек
И началото на този нов човек, дай Боже, да е веч положено още тук!
Божията благодат да подпомогне всички ни в това добро решение и начинание, та да стане то извършено и завършено дело, "жертва жива, свята и благоугодна Богу" (Рим. 12:1)!
Амин!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай