Подялбата на лявото

Подялбата на лявото | StandartNews.com

Новородената "Българска пролет" и столетната БСП извадиха еднакви послания

Уикендът се оказа благодатен за почитателите на леви шоута. В събота сред манастирската атмосфера на Арбанаси проплака ново бебе - Движението за радикална промяна "Българска пролет" на Велизар Енчев, а в неделя навръх Цветница достолепната червена партия проведе поредния си конгрес в НДК.

На форумите на новороденото и столетницата бяха издигнати едни и същи лозунги - срещу неолибералния капитализъм, световния империализъм, бедността, социалното разслоение, русофобията, плоския данък и споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ. Заклеймена с всички средства бе и управляващата "безпринципна" четворна коалиция начело с ГЕРБ. Въздуха разцепиха бойни призиви за обединение на всички социални и национални прогресивни сили срещу дясната реакция.

Бащата на българската СИРИЗА Енчев не остави сянка на съмнение и посочи категорично враговете - ГЕРБ и ДПС, а също и възможните съюзници - БСП и "Атака". Независимият депутат извади и забележителна програма "25 удара срещу системата", в която се съчетават гръцките рецепти на Алексис Ципрас, класически левичарски постановки, изтупани идеи на ранната "Атака" и позабравените искания на протестите от зимата на 2013 г. за ограничаване на монополите и банковия произвол. "Българската пролет" при неизбежния си поклон към национал-популизма, надгражда и разширява полето на платформите на социалистите и атакистите.

Правят впечатление някои нови съблазнителни идеи

- пряк избор на магистрати от народа, пълна деофшоризация на капиталите, преразглеждане на всички концесии и договори, защита на българските малцинства зад граница и известни исторически претенции към балканските ни съседи. Интересни са и геополитическите възгледи на Енчев спрямо координатната система на потенциалните му партньори. Тук той се различава от Волен Сидеров, който иска излизане от ЕС и НАТО и поемане на курс към Евразийския съюз. Не съвпада и с позицията на БСП, която е за оставане в Евроатлантическия пакт и под Брюкселското попечителство. "Българската пролет" е за "Европа на нациите", но срещу НАТО - позиция, която според социолозите, се споделя най-масово от левите избиратели.

Изгряването на Велизар Енчев особено контрастира на фона на червения залез. Практически едни и същи послания звучат много по-искрено от устата на новия политик, който дълги години проповядваше от амвона на тв СКАТ. За разлика от него Миков, Станишев и компания не от вчера вършат обратното на онова, което говорят. И на конгреса критичните делегати обърнаха внимание, че не друг, а кабинетът на БСП под американски натиск спря проекта "Южен поток" през м.г. и загърби руския АЕЦ "Белене" за сметка на американски реактор на "Уестингхаус" в Козлодуй.

Не друг, а правителствата на червените подслониха американските военни бази, подкрепиха първите санкции срещу Русия, въведоха плоския данък и 10-процентния корпоративен налог, облажиха се от бандитската приватизация, трасираха пътя на либералните модели в образованието и здравеопазването.

Дългата верига от лъжи и измамени обещания

тежи на врата на несменяемите червени лидери, и без смяната им със свежи физиономии, дори евангелските истини ще звучат от техните уста като нелеп скеч.

Колективната психотерапия на БСП в двореца на културата може да им свърши работа до местните избори, когато ще настъпи часът на истината. Столетницата изглежда твърде скарана на междуличностно и геополитическо ниво, твърде разнебитена организационно и изтощена финансово, за да се фокусира старателно върху кампанията. Шест месеца преди вота никой в БСП няма идея кого и защо ще издигне за кандидат-кмет на нито един голям град в страната, а вместо това се занимават с препирни - към Брюксел или към Москва. Тази парализираща ги двойственост отворя пътя за нови проекти, които са далеч по-избистрени и радикални, а освен това са в състояние бързо и лесно да взимат решения.

Движението на Велизар Енчев засега не е наясно със себе си дали ще прерасне в партия, но обяви, че ще участва на местните избори под някаква форма. За независим депутат и шепа ентусиасти е непосилно да създадат мрежа от организации в страната за седмици, поради което е по-вероятно "Българската пролет" да се опита да вкара свои хора в чужди листи. Не е изключено внимателно прицеленият проект на Енчев да преследва и друга стратегическа цел - издигането на своя лидер за президент през 2016 г. като кандидат на широка ляво-националистическа коалиция, в основата на която е БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай