Почти половината пари за здраве вадим от джоба си

Почти половината пари за здраве вадим от джоба си | StandartNews.com

София. "Почти половината от парите, давани за здраве, хората вадят от джоба си. Непрекъснато намаляват публичните средства в здравеопазването", това са основните изводи в доклада на Института за икономически изследвания при БАН.

Проф. Петко Салчев коментира изводите в анализа по БНР. Институтът представя доклад, чийто фокус е здравеопазването. За пръв път се прави икономически анализ на системата на здравеопазването. "Прогнозата е за все по-застаряващо и по-болно население", допълни той.

"Основният извод е, че моделът е твърде еклектичен. Има нерационални и неефективно разходвани средства и държавата постепенно се отдръпва. Увеличават се плащанията от страна на гражданите, достигат до 50 процента. Проблем е и нерационалното ползване на лекарствата. Ще имаме все по застаряващо население и все по-неравномерно разпределение на средствата, натискът върху системата ще продължава и недоволството ще се увеличава. Моделът трябва да се промени от политиците. Възможностите за противодействие трябва да бъдат обсъждани", каза още проф. Салчев. /БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай