Вторник,

Почина една от легендите на националното радио

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Тази нощ на 93-годишна възраст почина Катя Воденичарова - една от легендите на Българското национално радио. В наследство тя остави своите книги и пиеси, сценарии и предавания, красивия си глас и топлият си смях, съобщават от БНР.

Завършила класическия отдел на Втора девическа гимназия, a след това "Български език и литература" в СУ "Св. Климент Охридски", Катя Воденичарова една година учителства в Родопите, след което постъпва на работа в БНР. В продължение на 33 години е редактор, а след това и ръководител на "Детско-юношески предавания" и на "Хумор, сатира и забава" на програма "Христо Ботев".

Невероятната й енергия е вложена в популярни предавания за деца като "Бате Райко Многознайко", "Хоп Троп и Художникът Почти Вълшебник", "Приказки за Радослав", припомнят нейните колеги от радиото.

Чувството й за хумор и усетът за радио са в основата на първия риалити формат у нас "Тромбата на Вили" и сатиричната опера-буфа "Цар и водопроводчик", предаванията "Кафе с автограф", "Дядовата ръкавичка", "Хумористично ателие".

След себе си тя остави и осем радиопиеси, шест куклени пиеси, осем театрални пиеси, осем телевизионни пиеси и сценарии за филми, десет книги с повести и разкази, посветени на децата.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички