Платихме 940 млн. на изрядните фермери

Платихме 940 млн. на  изрядните фермери | StandartNews.com

Готви се наредба срещу облагодетелстването с пари от ЕС, казва Живко Живков

Живко Живков е заместник изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" от август м. г. Неговият ресор са "Директни плащания на площ" и "Информационни технологии". В периода 2009-2014 оглавява Областната дирекция на ДФ "Земеделие" във Велико Търново.

- Г-н Живков, в последната седмица на януари съобщихте, че Държавен фонд "Земеделие" започва изплащането на средствата по Схемата за единно плащане на площ. Получиха ли вече земеделските стопани сумите, които им се полагат?
- Да, всичко стана, както бе съобщено. На 26 януари започна привеждането на всички субсидии по схема за единно плащане на площ, в най-чистия вариант на схемата без застъпванията и без слоя допустимост, който вече ни изпратиха от Министерство на земеделието, и ние започнахме да го обработваме. Бяха платени около 940 милиона лева на близо 94 хиляди бенефициента кандидати по тази схема.
- Има ли драстична разлика в броя спрямо минали години? Увеличава ли се броят на обработваните земи?
- Да, забелязва се разлика. За справка - за кампания 2014 са подадени 94 100 заявления по СЕПП от общо обработени три милиона осемстотин четиридесет и пет хиляди хектара заявени площи. Като за 2013 г. тези заявления по схемата за единно плащане на площ са били около 88 хиляди за площ от 3 756 хиляди хектара. Вижда се, че

увеличението е с 6000 кандидата

и близо 100 хиляди хектара площ.
- Защо се налага тази сума да бъде изплатена поетапно - на два пъти, а не наведнъж?
- Първоначално ще се разплатят близо 940 млн. лева, а останалата сума ще бъде доплатена на по-късен етап.
- Знае ли се кога точно ще бъде доплатена втората сума?
- Няма как да се плати наведнъж, защото начинът на плащане изисква обработка на документи, които са подадени по време на заявлението. Тук се включват двойно застъпените площи, преразпределителното плащане и слоят допустимост (специализиран слой "Площи, допустими за подпомагане"), за обхвата на който до 12 януари в службите по земеделие можеше да се подават възражения. След като се обработят от нашите служители, тогава вече се калкулира и сумата и колко от тях са допустими и колко не, за да бъде извършено това плащане. Ако трябваше да се изчака това, цялата тази обработка, трябваше да платим в края на март или април. А волята беше до края на януари по-голяма част от стопаните да получат парите си.
- Съобщихте, че от 26 януари започва изплащането и на втория транш от парите за животновъдите.
- Те също бяха изплатени в рамките на последната седмица на януари. Бяха платени над 35 милиона лева. Това беше второто окончателно плащане, 30-те процента, които останаха. 70% бяха изплатени още през декември 2014 г.
- Знаем, че от март започва отново подаването на заявления за кандидатстване за подпомагане. Има ли вече точна дата? Ще има ли нови правила или условия за кандидатстване за земеделците и за животновъдите?
- За съжаление няма точна дата все още за това, което разработваме. Стартира нов продукт, нова схема за подпомагане в началото на 2015 г. Имаме желание и смятам, че ще го постигнем на 1 март кампанията да бъде открита официално. Такава е волята и на ръководството - на земеделския министър г-жа Десислава Танева и изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" г-н Румен Порожанов. Работи се в тази посока. Има създадени работни групи, които действат непрекъснато.

В тези работни групи са включени най-добрите експерти

от министерството и от дирекция "Директни плащания" на фонда, за да може да се формира новото заявление, начинът, по който ще се чертаят и ще се обособяват парцелите в ИСАК. Всички нови схеми ще бъдат разяснени на стопаните.
- Схемата за единно плащане на площ ще се преобразува в базово плащане плюс зелено плащане. Можете ли да обясните какво точно означава това?
- Схемата за единно плащане на площ ще бъде реално продължение на СЕПП, прилагана до момента. Минималният размер на стопанството, допустимо по СЕПП, се променя от 1 ха на 0.5 ха. Кандидатите трябва да ползват на правно основание земеделските площи, които заявяват за подпомагане. От кампания 2015 се въвеждат Плащания за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда (Зелени директни плащания). Схемата е задължителна и ще се плаща като добавка към СЕПП.
- Какви условия трябва да изпълнят фермерите, за да получат зелени плащания?
- Право на подпомагане имат земеделски стопани, които имат право на плащане по СЕПП и спазват селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда. Стопаните, които декларират обработваема земя между 10 и 30 ха, трябва да имат най-малко 2 различни култури, като основната култура не трябва да превишава 75% от обработваемата земя. Когато обработваемата земя е над 30 ха, на нея трябва да има най-малко 3 култури, като основната не заема повече от 75% от тази обработваема земя, а двете основни култури обхващат заедно не повече от 95% от обработваемата земя. Допълнително към тези условия за кандидати, които декларират над 15 ха обработваема земя, освен съответно 2 или 3 култури за целите на диверсификацията,

трябва да декларират най-малко 5% екологично насочена площ

За такива се считат земя, оставена под угар, площи с междинни култури, площи с азотфиксиращи култури, площи, засадени с дървесни култури, буферни ивици, тераси и т.н.
- Какъв е бюджетът за зелени плащания?
- Бюджeтният таван за "зелени плащания" за 2015 г. е 237 млн. евро.
- С колко ще бъде финансирана Схемата за млади фермери от общия финансов пакет за директни плащания през 2015 г.? Какви условия трябва да са изпълнили фермерите, за да кандидатстват по нея?
- Бюджетният таван за млади фермери е 3,7 млн. евро. Схемата е за млади земеделски стопани, които са на не повече от 40 години в годината на подаване на заявление и за първи път създават стопанство като ръководители или вече са създали такова в рамките на 5 години. Тези стопани имат право на подпомагане за първите 30 ха, допустими за подпомагане по СЕПП. Плащането се отпуска за срок най-много 5 години, като срокът се намалява с броя на годините, които са изминали от създаването на стопанството. Кандидатите за подпомагане трябва да имат професионални умения и познания в областта на селското стопанство и да предоставят документ за това до 1 декември на годината на кандидатстване.
- Очаквате ли още повече заявления да постъпят през предстоящата кампания?
- Да. Колко ще бъдат, ще покаже времето, но може би поне 10% повече.
- Един от големите проблеми е изкуственото раздробяване на стопанствата с цел облагодетелстване от субсидии. Как ще може това да се предотврати? Как се разбира кои фермери нарочно са раздробили земята си?
- Ясните правила в момента се валидират и се описват в наредба, която скоро ще бъде приета в Министерски съвет, за да се избегнат тези изкуствено създадени условия с цел облагодетелстване на бенефициента със средства от ЕС. Как ще се борим срещу тях, ще бъде официално известно, след като бъде приета наредбата. Начините за борба са лични данни, географско разположение на имотите, единни банкови сметки - всичко това ще бъде следено.
- Може ли да се обясни кой може да кандидатства по тази схема и да получи пари тази година?
- Според наредбата - да притежава минимум 5 декара земя. Подпомагането по директните плащания е насочено към земеделските стопани, които

поддържат площи в добро състояние

или отглеждат животни, съгласно определените от наредбата схеми.
- Как стои въпросът със застъпените площи - когато за една и съща площ са кандидатствали двама фермери? Каква е тенденцията - увеличава ли се, или намалява броят на тези застъпвания?
- В последните 2 години има едно постоянство на двойно застъпените площи. Те се явяват около 1% от общо заявените за кандидатстване площи, т.е. около 40 хиляди хектара. Това не е голям процент. Надявам се тази година тези неща да бъдат намалени още.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай