Пласидо Доминго има две рецепти за щастие

Бъди доволен от професията си и помагай - иначе си изгубен, казва великият тенор

Пласидо Доминго има две рецепти за щастие | StandartNews.com

София. Неповторимият тенор Пласидо Доминго пристига в България със съпругата си Марта Орнелас четири дни преди грандиозния му концерт на 14 февруари в столичната "Арена Армеец". На 11 февруари с чартърен полет от Валенсия с двойката кацат диригентът Жорди Бернасер, неговият асистент Николас Марко и двете сопрано певици Вирджиния Тола и Микаела Оесте. Програмата в две части ще включва оперни арии от любими композитори на Доминго, популярни сарсуели, части от оперети и мюзикъли. Един от най-известните и влиятелни мъже в световната класика на всички времена ще репетира със Софийска филхармония, припомнят от "Болкън ентъртейнмънт". Промоутърите са подготвили страхотна изненада за публиката - ексклузивна оферта за още по-неповторимо изживяване на празника на влюбените. Най-запалените фенове ще могат да заведат любимите си хора на бутикова вечеря със самия Доминго в обособена за целта зона в залата. ВИП пакетите от 450 лева са в продажба от днес в мрежата на Eventim.BG - те включват билет от най-високата ценова категория и пропуск за срещата след финалните овации. Веднага след шоуто поклонниците ще получат постер и компактдиск с подписа на Доминго. Билети могат да се купят от Еventim, Германос, Пикадили, Техномаркет.

"Не мога да дишам и ден без музика. Тя ни извисява почти до съвършенство, лекува, учи ни хармония, носи мир. Когато бях на 60, си мислех, че след десет години няма да съм на сцената. По-късно разбрах, че ще пея до последния удар на сърцето ми", казва Пласидо Доминго. Великият артист преди време преживя операция на рак в Ню Йорк. Той споделя, че дълго време не е обръщал внимание на болката с надеждата тя да си отиде. Шест седмици след интервенцията излиза триумфално в "Ла Скала" в "Симоне Боканегра" - спектакълът е предаван директно по стотици тв канали. Тогава обаче международната гилдия беше в шок от подозрение за обреченост на Тримата велики - Лучано Павароти почина, а Хосе Карерас няколко години беше в люта битка с подобна коварна диагноза. Но с божията помощ Пласидо Доминго преодоля кризата и сега е в перфектна форма на духа, тялото и гласа.

Пласидо наследява от родителите си своята фанатична преданост към изкуството. Пласидо Доминго старши и Пепита Ембил са истински звезди на сарсуелата - прочутия испанско музикално-драматичен жанр. Пласидо е роден в Мадрид през 1941 г, а през 1950-а семейството се преселва в Мексико, където майка му и баща му основават арт трупа. Момчето учи вокална техника, пиано и дирижиране. И гони "фустите", както казва старши. Родителят дори се страхува, че наследникът ще пропилее талантите си, докато се прехласва по младите дами. Пласидо е само на 16, когато се ражда синът му Хосе, който сега върти ресторантьорския бизнес на фамилията. За да издържа домочадието, таткото тийнейджър не отказва работа - пее в мюзикъла "Червената шапчица", свири на пиано за гастролиращи балетисти, бачка по барове, поема малки роли в тв постановки по Пирандело, Гарсиа Лорка и Чехов, пише музика за спектакли. Още тогава се качва на диригентския пулт, прави продукции с американска музика за мексикански звукозаписни компании. Юношеският брак на Пласидо през 1961 г. През 1962 г. той се жени за певицата Марта Орнелас, с която се запознава в Консерваторията на Мексико. Той я ухажва със серенади и е щастлив, че тя отваря прозореца си, за да го слуша, вместо да го полее с вода - както правят девойките в богаташкия квартал, където живее нейното семейство. През 1965-а на бял свят се появява Пласидо младши - днес уважаван композитор, а три години по-късно - Алваро Маурицио, който е успешен продуцент в киноиндустрията. През ноември на същата година започва завладяването на САЩ. Марта е невероятна личност - тя умее да бъде и адвокат, и музикален директор, и бодигард на мъжа си. (Скандали около семейството няма. Въпреки че Ивон, внучката на Доминго, решава да вдигне шум около себе си и се съблече за "Плейбой").

След като се прибират от тригодишен престой в Тел Авив, съпругата се отказва от своята кариера и се посвещава на семейството. Но през 1991-а Марта възстановява участието си в бизнеса - тя поставя опери в Пуерто Рико и Лос Анджелис. Самият Валери Гергиев я кани в Марийнския театър за "Хофманови разкази". Тогава тя се влюбва в Санкт Петербург.

Първият опит на Доминго е като баритон, а през 1960 г. дебютира като тенор в ролята на Алфредо в "Травиата". През 1961-1963 работи в Националната опера на Израел, където има повече от 280 представления в 12 роли. През 1966 г. излиза в Ню Йорк. През 1968-а стъпва в "Метрополитен" - 500 участия в 45 роли. Следват "Ла Скала" в Милано, "Щаатсопер" във Виена, "Ковънт гардън" в Лондон, "Гранд опера" в Париж, Лос Анджелис, Чикаго, Вашингтон, Барселона, Мадрид, Буенос Айрес... Записва и издава повече от 100 албума с класика и няколко с популярни испански любовни песни.

Доминго организира в големи благотворителни акции, участва в събирането на милиони долари за жертвите на земетресения в Северна Америка, на болестта СПИН... Неслучайно е носител на високи американски, британски, френски и други отличия. Номиниран е от най-авторитетните издания за "Крал на операта" ("Нюзуик"), "Ренесансов мъж в музиката" ("Кориере дела сера"), "Най-велик оперен артист на модерните времена" ("Гардиън"). През последните години е художествен директор на театрите във Вашингтон и Лос Анджелис. Доминго има над 140 роли - повече от всеки друг тенор в историята на музиката, а наскоро добави в списъка и водещите баритонови партии от "Риголето", "Симоне Боканегра", "Травиата", "Набуко" и "Жана Д'Арк". Бляскавата му международна кариера продължава половин век. Има 11 награди "Грами", "Еми" за телевизионния проект "Звукът на Коледа". Дирижирал е нееднократно в "Ковънт гардън", "Метрополитън", във Виена и Лос Анджелис. Повече от 21 пъти открива сезона в "Метрополитен", като още през 1999-а подобрява рекорда на великия Енрико Карузо. През 1992-а е художествен ръководител на Световното изложение в Севиля. На 24 август 2008-а закрива Олимпийските игри в Пекин в дует на китайски език със Сонг Зюинг. През 2012-а участва в повече от 80 представления. Неговите книги "Първите ми 40 години" и "Радостта от операта" имат по няколко издания. Италианският вестник "Corriere della sera" го нарича "Истински човек от Ренесанса!". Сред големите страсти на Пласидо са футболът и коридата.

Сцената е велика лъжа

Талант, труд и упорство - без това не може. Но ако Господ не ти е дал глас, никакви репетиции няма да те спасят. Истинският артист обаче се ражда звезда - от него се излъчва особена енергия. Славата идва - независимо от другите обстоятелства. Може да си дебел и грозен - няма значение. Моята първа рецепта за щастие е проста - трябва да се чувстваш доволен от живота и от себе си. Иначе постоянно очакваш и изискваш околните да потвърждават, че си знаменитост. Но всеки е зает със себе си и не е длъжен да се занимава постоянно с теб. Нещастен е онзи, който е избрал неподходяща за душата му професия и всеки ден се вълнува само от това дали ще получи достатъчно пари. Наистина вярвам, че е по-добре да си щастлив фризьор, отколкото нещастен банкер. Нямаш ли плам в очите и в сърцето, си изгубен.

Втората ми рецепта за щастие повелява само едно - трябва да помагаш. Не мислете, че призовавам всички да дадат последните си пари в някой благотворителен фонд. Достатъчно е да посещаваш и подкрепяш редовно възрастните си родители. Или да приютиш бездомно куче.

Марта не ме ревнува - или не го показва, за да не урони достойнството си. Ако истински се обичате с някого, трябва да си имате доверие. Ревността е разрушително чувство. А и животът под прожекторите се различава от действителността. Пък и аз невинаги си партнирам с млади красавици. А дори на артист с моя опит понякога му е трудно да разиграва влюбване в някоя стара и дебела певица. Затова понякога си представям, че до мен е Клаудия Шифър, например.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай