Пламен Моллов: Апелирам политиците да не плашат хората предизборно

Твърдението, че са консумирали отровни храни през годините е невярно и безотговорно, казва професор Пламен Моллов

Пламен Моллов: Апелирам политиците да не плашат хората предизборно | StandartNews.com

Проф. Пламен Моллов е ректор на Университета по хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив от началото на 2020 г. Дългогодишен ръководител е на катедрата по Консервиране и хладилна технология. Титуляр на дисциплините „Управление на качеството“ и „Законодателство и контрол на безопасността на храните“.Проф. Моллов е народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание, шест години е председател на УС на Националната лозаро-винарска камара /НЛВК/, след което поема като изпълнителен директор Българската агенция по безопасност на храните. В продължение на две години ръководи Академичното специализирано звено за традиционни млечни продукти към БАН.Има редица специализации в Германия, Белгия, Нидерландия и Великобритания. Автор и съавтор е на многобройни книги и научни публикации в областта на храните.

  • Наложената диспропорция на възнагражденията между учители и преподаватели във висшите училища трябва да се отстрани
  • Сатанизирането на частната дейност е разрушително за обществените и институционалните отношения

- Проф. Моллов, преди началото на новата учебна година какви са предизвикателствата пред висшето образование?

- Образователната система не само в България, но и в цяла Европа е подложена на огромен стрес през последните три години. Първите две преминаха под знака на Ковид пандемията, но все пак успяхме да постигнем висока степен на адаптивност и способност да се справим. Нещо повече – получи се неочакван, но ефективен резултат по отношение на бързо внедряване на нови смарт технологии и дигитални модели за обучение. За съжаление, в началото на тази година войната в Украйна изведе на преден план фундаментални проблеми като инфлация, икономически и социални кризи, несигурност в доставките на основни суровини и т. н. Всичко това се отразява пряко и косвено на функционирането и управлението на университетите, както и на мотивацията и самочувствието на преподавателите и студентите.

Очаквам на предстоящата през септември среща на Съвета на ректорите със служебния министър на образованието и науката, професор Сашо Пенов, да се обединим в дефинирането на интелигентни и работещи решения относно повишаване заплащането на преподавателите, осигуряване на необходимите допълнителни средства за предстоящия отоплителен сезон и др., които да са приложими за всички държавни университети, вместо да се спасяваме поединично.

Наложената диспропорция на възнагражденията между учители и преподаватели във висшите училища трябва да се отстрани. Нали не искаме да се превърнем от просветена нация в донори на обслужващ персонал?

- Университетът по хранителни технологии е партньор на Световната организация по лозата и виното. Какво предстои?

- Когато говорим за обществено значими инициативи, позволете ми преди всичко да благодаря на екипа на вестник Стандарт за дългогодишното ни партньорство в рамките на кампанията „Да! На българската храна“, която се превърна в изключително авторитетен форум и ценна платформа за обмен на идеи и опит за хранителната индустрия в България.

Конкретно на Вашия въпрос съм щастлив да споделя, че УХТ стартира през март 2023 г. новата магистърска програма „Технология на виното и напитките на основа вино“, разработена под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV).

Аналогична образователна квалификация се предлага само в още два университета в света, а именно Монпелие (Франция) и Калифорния (САЩ). Програмата получи своята международна акредитация благодарение на Европейската лига за икономическо сътрудничество и усилията на нейния президент Бранимир Ботев. Тя стана възможна в резултат на подписания през февруари 2020 г. Меморандум за взаимодействие в лозаро-винарския сектор между президента на OIV, Пау Рока, и българското правителство.С OIV работим и по още един амбициозен проект, който включва изграждането на територията на УХТ на свръхмодерен образователен и презентационен център, който ще изпълнява и функциите на изнесен регионален офис на международната организация.

- През последните месеци особено нашумя темата за контрола на „Капитан Андреево“. Каква е професионалната Ви оценка?

- За съжаление, последното правителство възприе модел на поведение, управленски похвати и публична комуникация, при които лъжата се превърна в норма, внушенията и обвиненията – в претенции за нов морал, а нарушаването на законите – в справедливост от нов вид.

В одитния доклад на Генерална дирекция САНТЕ към ЕК от началото на 2022 г. ясно се посочва, че е налице „добре структурирана организация за извършване на фитосанитарни проверки в съответствие с изискванията на ЕС, която осигурява високо равнище на фитосанитарна защита“.  

Дали да са частни или държавни лабораториите на европейски граничен контролен пункт е въпрос на дългосрочна управленска политика. Аз лично съм привърженик на модерната визия, за аутсорсинг към частни оператори на публични дейности и услуги, а главният ресурс на държавните органи да е фокусиран върху контрола. Но след като се възприе подходът за осъществяване на лабораторната дейност от държавна структура, то тогава беше задължително навреме да бъдат предприети необходимите управленски стъпки, свързани със законодателни промени и финансиране.

Независимо от избраната организация на работа, държа да подчертая, че лабораторията е средство за осъществяване на дейността, а не цел! Целта е функционирането на устойчив и високотехнологичен процес, който гарантира безопасността и здравето на българските и европейските граждани.

Считам, че сатанизирането на частната дейност е разрушително за обществените и институционалните отношения. Представете си какво би се случило, ако същите абсурдни аргументи бяха приложени спрямо частните лаборатории за медицински изследвания и частните болници. Електроразпределението, захранването с питейна вода и сигурността на летище София (стратегически граничен контролен пункт) също са ключови за националната сигурност. В този смисъл е добре, че не се откроиха и други “борци срещу мафията“, на които да им хрумне да национализират ЕРП-та или да прекратят със замах концесиите на „Софиийска вода“ или на „СОФ Кънект“.

- Много български граждани бяха разтревожени от информацията, че през годините са изяли тонове храни с пестициди. Вие какво мислите за това?

- Поставяте най-важния въпрос по тази тема. Можете ли изобщо да допуснете, че дори и да е имало през годините някакви пропуски от наша страна, немските, австрийските или други европейски контролни власти биха толерирали плодове и зеленчуци със завишено съдържание на пестициди да заливат пазарите им? Пълен абсурд!

Ето някои факти: През месец май, на заседание на парламентарната комисия по земеделие, бившият заместник министър уверяваше, че от референтната лаборатория в София „не са открити превишени количества пестициди, т. е. пробите са редовни и място за притеснение няма“.

Дни по-късно тази констатация беше подменена с внушението, че заради завишено съдържание на пестициди вече „се отхвърлят 22 тона храни на ден, което е 246 % повече“. Сравнява се със същия период на миналата година и се говори за „увеличение със 727 % на количеството отхвърлена заради пестициди храна“. Бомбастичното увеличение на процентите в случая обаче е резултат от това, че с европейски регламент обхватът на изследваните продукти е бил разширен тази година и са включени допълнително лимони и грейпфрути, за които база за сравнение с миналата година няма.

В допълнение за всеки е ясно, че през 2021 г., заради ограничения от Ковид транспортен обмен, подлежащите на контрол продукти са много по-малко отколкото през 2022 г.Позволявам си да цитирам и посланичката на Турция в нашата страна, Н.Пр. Айлин Секизкьок, която категорично заяви: „Не можем да толерираме твърденията, че вносът на стоки в Европа през ГКПП „Капитан Андреево“ досега не е бил контролиран по отношение на нивото на пестициди ... Това са спекулации, които мога да отрека благодарение на нашата система за контрол. В сравнение с миналата година няма разлика в броя на храните, при които е установено завишено количество на пестициди. В момента нямаме информация за открити храни със завишени нива на пестициди. Турските стоки и преди са били тествани, резултатите са налице. Сега са тествани отново и резултатите са същите“.

На старта на предизборната кампания отправям апел към участниците в нея да не спекулират със страховете на хората и да се опитват да внушават, че българските и европейските граждани са били тровени през годините с храните, които консумират. Това е невярно и безотговорно!

- Подкрепихте ген. Стефан Янев като член на Инициативния комитет. Какви са плановете ви в това отношение?

- Намирам за естествено доказани професионалисти от различни сектори да изразяват активна гражданска позиция. В следващия мандат на управление образованието и земеделието следва да бъдат изведени като стратегически приоритети за националния просперитет.

Мои колеги, ректори на университети, също участваха в инициативни комитети по време на президентската кампания миналата година, а и преди това. Наш дълг е да допринасяме със знания и опит за развитието на обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай