Стандарт с разкритие за пилона на Рожен, има ли разделение

Обществото успя да се поляризира и дори по темата със знамето

Стандарт с разкритие за пилона на Рожен, има ли разделение | StandartNews.com
  • Обществото успя да се поляризира и дори по темата със знамето
  • Интелектуалци и патриоти в словесен двубой кой обича повече България

 

Очаквано или не разделението в държавата достигна до полюсите и за българския флаг на 111-метровия пилон в Родопите. 

В началото на лятото стана ясно, че на Роженските поляни ще бъде изграден единствен по рода си 111-метров пилон, а на него окачен българският трибагреник. Идеята за поставянето му е да бъде най-високият в целия Европейски съюз, като първенецът в момента е във Финландия. Планът е съоръжението да бъде открито до средата на месец юли.

Тази на пръв поглед чиста и добра инициатива успя да ядоса не малка част от интелектуалния елит на страната и обедини около себе си, както леви така и десни политически опоненти.

"Строителната площадка за изграждане на пилона с височина 111 метра в местността "Рожен" не попада в обхвата на Закона за опазване на околната среда и съответно не трябва да има оценка за въздействие върху околната среда", съобщиха от Министерството на околната среда и водите, които цитираха проверка на Регионалната инспекция в Смолян по сигнал на  еколозите от "Сдружение за дива природа Балкани".

Проблемът с пилона, според критиците, е, че той се финансира от частни дарения, но държавни предприятия също са част от благодетелите. Представен е и като "преместваем обект", но се очаква да остане задълго. 

Бурната реакция в социалните мрежи дойде, след като първите снимки на тонове излят бетон бяха качени в социалните мрежи и се появиха съмнения за законността на строежа. Тези, които са "за" построяването на паметника, казаха, че това е дело, което ще засили патриотичния дух у хората, а противниците го възприемат като "политически ход", който ще осакати природата, както и, че цялото дело е "комплексарщина".

Целите на проекта са изредени на сайта на инициативата: покачване на "енергията на знамето" нависоко, създаване на "притегателен център за чист български патриотизъм", "връщане на вярата в гражданския колективен патриотизъм", каране на света да "заговори за България с уважение и почит" и др.

Авторът на концепцията за поставяне на пилона е Симеон Караколев - председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, управител на фондация "Наследство в бъдещето" основана през 2015 година. Известен е в обществеността с редица свои инициативи, сред които националните събори, които реализира. Те са на овцевъдите и тези в Рожен и Разлог. През 2012 г. поставя началото на Националния събор на овцевъдите в България, а през 2015 г. създава сдружението "Рожен - наследство в бъдещето. Още същата година организира и се грижи за народното творчество и животновъдството в местността Рожен в Родопите.

Целият проект "Пилон на Рожен" е на стойност около 1 млн. лева. 1/3 от сумата са дарения на материали, услуги и доброволен труд. 

Според Виктор Стоянов от фондация "Македония" съоръжението ще впечатли младите.

"Това е националният ни флаг. Той дава енергия на българите. Ние сме стара нация, която има своята роля в Европа", твърди той.

Още от първата копка обаче активисти, които защитават природата, скочиха срещу проекта, разтревожени от евентуалното замърсяване в природния парк. 

"Ходя на съборите всяка година. Не мога да си обясня тези хора нормални ли са да осакатят природата, да изровят свещената Родопа планина и да забият едно желязо, защото били големи патриоти", ядосва и фотографът Цветан Томчев.

От социалните мрежи скандалът се пренесе и в парламента. Депутатите Владислав Панев и Илина Мутафчиева от "Зелено движение", част от коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България", внесоха въпроси към регионалния и земеделски министър относно законността и спазването на процедурите при построяването на пилона.

"Ще инициирам дебат за природната гледка и евентуални промени в законодателството по много други причини, но не заради пилона", обяви във Фейсбук министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Според него строителството на пилона е напълно законно и е "извършено перфектно от гледна точка на законодателството". Попов отбеляза, че в "България нямаме ландшафтно законодателство, което да защитава гледката", като добави, че ще работи по въпроса, дали тя е обществена ценност. 

Това което допълни е, че България е страна с невероятна, ценна природа и самозащитата на биоразнообразието, контролът над качеството на въздуха или на водите не са достатъчни за онова, което най-общо наричаме защита на природата.

Земята, на която съоръжението се строи от 9 юни се води частна. Тя е закупена от сдружението "Рожен-Наследство в бъдещето". Там от 2015 се организира известният роженски събор. Сдружението закупува земята през 2016 от лицето Славчо Петков. Статутът на парцела е земеделска площ. 

Накрай в скандала влезе и Лили Иванова. Очакваше се тя да пее на Рожен, но от екипа й обявиха, че това няма да се случи. Причина така и не бе спомената. Очаква се все пак пилонът да бъде открит на 13 юли с концерт, а дарителската кампания на инициаторите продължава. Издигането на пилона с българския флаг е под егидата на президента Румен Радев.

 

 

 

Симеон Караколев: Не сме обвързани с партии, каузата ни е България

  • След изграждането на монумента ще бъде направен пълен одит на кампанията, казва авторът на проекта 

 

- Господин Караколев, защо решихте за издигнете 111-метров пилон на Роженските поляни?

- Монументът на българското знаме - Пилон "Рожен" ще се извиси на едно емблематично място - Роженските поляни в Родопите. Тук навремето е минавала границата и въпреки това мястото е било събирателна точка за разделените българи от двете и страни. Така преди 120 години възникнал и Роженския събор - като родова среща - хората са се събирали в Деня на св. Пантелеймон (27 юли), за да се видят и да се повеселят. С годините се създава една традиция и мястото, и събора, обединяват местните хора, Родопите и цялата страна. 

През 2015 г. фондация "Наследство и бъдещето" възобнови и обнови това събитие като "Рожен"-Събор на народното творчество и животновъдство и го превърна в най-мащабното събитие на нашия дух и идентичност. Затова решихме да генерираме енергията на мястото, силната вяра в корените и традициите и да ги вложим в най-безспорния национален символ - българското знаме. 

Нека не забравяме, че паметникът, който издигаме е посветен на  две важни събития, които отбелязваме - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Убеден съм, че всеки трябва да знае и помни историята на своя народ и да предаде най-ценното от това минало на следващите поколения.

- Мнозина Ви упрекват, че конструкцията е монолитна и вреди на уникалната екосреда в планината. Как ще отговорите на тези упреци?

- Височинната конструкция на подобно съоръжение няма как да е монолитна. Пилонът е от единадесет метални части, като диаметърът в основата е 3 м, а на върха - 0,70 м. За оформяне на фундамента бяха извършени изкопни дейности на 200 кв.м. на терен, собственост на фондацията. След приключване на всички дейности районът ще се рекултивира и на 13 юли, когато е официалното откриване на монумента, дори ще е озеленено. 

Трябва да уточним и още нещо много важно: мястото не е защитена зона, земеделска земя е и за нея не се изисква някакъв специален разрешителен режим. Това категорично установиха и три проверки направени от различни министерства. 

Екосредата по никакъв начин няма да бъде увредена. Ако пилонът е заплаха за нея, какво може да предполагаме за огромните соларни паркове и ветрогенераторите, които са по билото на Стара планина, Осогово или в плодородна Добруджа? На места съоръженията са високи над 80 метра. Те също се водят временни конструкции, изградени са от метал и съответно имат бетон в основите.

- Патриотически или политически ход е поставянето на пилона?

- Говоренето срещу нашата кампания поражда много въпроси. Няма сериозни аргументи, но има много хейт и безпочвени обвинения. Стана ясно обаче, че да си патриот, да уважаваш родината и най-големия и символ - знамето е едва ли не нещо лошо. Ние никога не сме се обвързвали с която и да е партия и имаме само една кауза- България! Уважаваме нашата Родина и избрахме този начин да го покажем. Уважаваме и всички онези, които имат свои каузи и ги следват. Не напразно и затова избрахме за наш слоган "България заслужава!", което всъщност е част от един призив на великия Иван Вазов, който гласи "България заслужава да се потрудим за нея!"

- Можете ли да разкажете малко повече за рекорда, който ние българите ще поставим с издигането на паметника?

- Височината на Пилон "Рожен" е 111 метра и това символизира територията на България от 111 хил. кв. км.  Не сме се стремили да гоним рекорд, но се оказа че има факти, които не може да игнорираме. Най-високият пилон в света в Кайро и е с височина 201 метра, а в Европейския  съюз това е пилонът във финландския град Хамина /100м/. Мястото, което ние сме избрали - Роженските поляни е на 1450 м., което се оказва най-високата надморска точка в света с подобно съоръжение.

- Споменавате, че зад осъществяването на проекта има доста дарители. Можете ли да споделите кои са те?

- Кампанията се провежда вече осем месеца. Началото бе поставено в Деня на народните будители 1.11.20122 г. и оттогава сме хиляди дарения, както от частни лица, така и от различни обществени организации, фирми и институции. Има и регистриран DMS. Изпратили сме писма за подкрепа на инициативата до над 400 компании от различни бизнеси в страната. След приключване изграждането на монумента ще бъде направен пълен одит на  кампанията от една от най-престижните  одиторски фирми в света и всички данни ще бъдат публично оповестени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай