Петльовден е

Основното обредно действие е коленето на петел във всяка къща, в която има мъжка челяд. Целта е да растат момченцата здрави, да се развиват като истински юначни мъже...

Петльовден е | StandartNews.com

На 2 февруари по стар стил отбелязваме Петльовден. Народът нарича този празник още Ихтим и Петеларовден. Основното обредно действие е коленето на петел във всяка къща, в която има мъжка челяд. Целта е да растат момченцата здрави, да се развиват като истински юначни мъже.

Празникът се чества на 20 януари по нов стил. Тогава църквата почита паметта на Св. Евтимий, Патриарх Търновски. На някои места св. Евтимий се възприема като господар на детските болести и може да предпази малките от „детеш-ката" или „вънкашната" болест (детски паралич и епилепсия).

Празникът е семантично свързан с обредността на Бабинден, посветен е на здравето и нормалното полово съзряване на момчетата.

Обредната жертва се коли на прага на дома (обикновено от 15-16-годиишен юноша). С кръвта на заклания петел или направо с отрязаната глава колачът (петеларят) прави кръст по челата на всички момчета в къщата, за да са здрави през годината. Кръст рисува и по външните врати и порти. Главата, обърната на изток, забожда на портата. Краката захвърля на покрива на къщата, а перата запазва - за лековито баене, за украса на празничните знамена (колуни). В къщи, в които има момичета, колят кокошка.

Месят се обредни пити, кравайчета, приготвят се баница, зелник и пр. Закланият петел се сварява цял. Част от храната се раздава на роднини и съседи за здраве. Майките на малки момченца ходят при бабата акушерка на гости, даряват я с къдели вълна и наниз люти чушки. Вълната е символ на женското начало, лютите чушки - на мъжкото. Майките заедно приготвят знамето колун от петльови пера, червени конци, бръшлян и здраве.

На този ден имен ден празнуват: Евтим, Евтимия и техните производни: Евта, Евтими, Евтимко; Евтима, Евтимица, Ефта, Ефталия, Тимо, Тимко, Тимчо; Тима, Тимка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай