Перфектните понички за закуска. Ето къде е тайната

Бърза и икономична рецепта

Перфектните понички за закуска. Ето къде е тайната | StandartNews.com

Понички за закуска? Какво по-вкусно от това, особено ако са с любимото сладко. Но с къде е тайната, за да си оближем пръстите? Бабите казват, че е в двете супени лъжици мас, които задължително трябва да сложите в тестото.

ПРОДУКТИ

брашно - 400 г

мая - 20 г жива

вода - около 220 мл

мас - 2 с.л.

захар - 1 с.л.

сол - 1 ч.л.

олио - за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Пресейте брашното в купа и в средата формирайте кладенче. В него сипете леко затоплената вода и маята със захарта. Солта поръсете отстрани около кладенчето.

2. С лъжица или шпатула разбъркайте и добавете и свинската мас - не е нужно да е разтопена, а добре размекната на стайна температура.

3. Доливайте по малко вода и бъркайте до получаване на меко, хомогенно, леко лепкаво тесто, което впоследствие от интензивното разбъркване ще стане еластично. Нужно е тестото да е добре хидратирано, за да станат поничките меки и пухкави.

4. Покрийте купата с кърпа и оставете за 1 час в топло помещение.

5. Загрейте обилно количество олио на умерен огън към силен, но не прекалено. С добре намазнени ръце откъсвайте от бухналото тесто парченца колкото кайсия. Оформяйте топче, което после сплесквайте и с палеца правете дупчица в средата във форма на поничка и пускайте в нагорещеното олио.

6. Пържете до златисто и изваждайте върху кухненска абсорбираща мазнината хартия.

7. Поднесете вкусните и лесни понички със сладко, пудра захар или сирене за една страхотна закуска. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай