Павлова: Страната чистят над 1000 снегорина

Павлова: Страната чистят над 1000 снегорина | StandartNews.com

До 14.00 часа на телефон 112 и на телефоните на Агенция "Пътна инфраструктура" няма сигнали за бедстващи хора или закъсали автомобили по пътищата в страната, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова. По думите й в момента републиканската пътна мрежа се почиства от над 1000 машини, други 500 са разположени в източните части на България, където снеговалежът тепърва започва.

"Започна спирането на Ботевград още в 12.30 часа. От 13.30 часа започна поетапното спиране на тежкотоварните превозни средства. Имаме определени 50 паркинга, на които тези тирове се подреждат. В момента по републиканската мрежа имаме почти 1000 ефективно работещи снегорина и 500, които правят само необходимите обходи, тъй като в Източна България още не вали", заяви министър Лиляна Павлова.

"Пътищата позволяват нормално придвижване в зимни условия, молим обаче гражданите да нямат очакване за почистен път до черно", призова началникът на АПИ инж. Лазар Лазаров:

"Нашите изисквания са при снеговалеж минималната покривка, която трябва да е на пътното платно за трети клас, да е 10 сантиметра", каза още той. По думите му автомобилът трябва все пак да е със зимни гуми. За втори клас тази покривка е 5 сантиметра, а за първи клас и автомагистрали е 3 сантиметра, като отново предупреждението е, че автомобилите трябва да са оборудвани с гуми за зимни условия, а при товарните трябва да има вериги.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова допълни още, че 40 от тях са в рамките на съвместните патрули, а останалите са на места, които са свързани с възможнист за критични ситуации. "По границите към момента има интензивен трафик, но няма критична ситуация. Последната ми информация е буквално преди минути, ча само четири автобуса чакат на Калотина да бъдат обработени", каза още тя.

Създадената организация позволява всички пътуващи в последния почивен ден след празниците да се приберат навреме, живи и здрави у дома, за целта обаче е нужно и разумно поведение на шофьорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай