Пациентите търсят изтеглени от пазара лекарства

158 лекарства са изтеглени от българския пазар през 2018 година

Пациентите търсят изтеглени от пазара лекарства | StandartNews.com

През последната година пациентите у нас продължават да търсят стотици лекарства, които обаче са изтеглени от пазара. Това показват данните на онлайн платформата за подаване на сигнали за недостиг на медикаменти, която бе създадена от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

158 лекарства са изтеглени от българския пазар през 2018 година по данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, като причината за изтеглянето не лекарствената безопасност, заяви пред БНР Боряна Маринкова от Асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

"Имаме редица сигнали, които потвърждават, че голяма част от лекарствата, които пациентите продължават да търсят, са тези, които напускат българският пазар и се заличават техните досиета, тоест безвъзвратно се оттеглят от пазара в България, заради които редица пациенти към момента, за съжаление, имат единствен вариант да ги търсят в чужбина чрез роднини, чрез приятели, сами", каза тя.

От Асоциацията вече година настояват за законови промени, които да им позволят да внасят липсващи лекарства: "Паралелната дистрибуция да реагира с внос на лекарства, които са дерегистрирани".

При 62% от случаите причините за недостиг на лекарства са свързани с временно или трайно преустановен внос на лекарства. 20% от всички сигнали са поради напускане на пазара и дерегистриране на лекарствени продукти, показват данните от платформата на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. Платформата за улеснение и бързина изисква попълване само на населено място, телефон за обратна връзка и търсено лекарство.

Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства поддържа и гореща линия за недостиг на територията на цялата страна, която функционира 24 часа в денонощието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай