Вторник,

Патриархът - християнската любов се показва с делата

От: Редактор -
Патриархът - християнската любов се показва с делата
A
A
A

Негово светейшество българският патриарх Неофит благослови българите за големия християнски празник Рождество Христово - Коледа. Патриаршеският благослов беше отправен на Божествената света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

В патриаршеската катедрала, отново, както на литургията снощи за Бъдни вечер, беше прочетен откъс от евангелския разказ, който е посветен на рождението Божия син - Исус Христос. На литургията са дошли много вярващи, които искат заедно да съпреживеят и почетат Христовото Рождество, съобщават от Dariknews.bg.

"Нека показваме християнската любов с делата си - не само в този благословен ден, но и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и действията ни постоянно да бъдат насочени към всички онези около нас, които са в нужда или в беда, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдание! Само тогава ще можем истински и достойно да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла радост да празнуваме този свят празник", се казва в посланието.

Негово светейшество и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия отбелязват, че сме пред прага на още една година от дългия низ на времето, броени дни преди с нова надежда за бъдещето да се поздравим с Новолетието и отново отбелязваме единственото истински ново събитие в историята на човечеството - Рождеството по плът на Божия Син и наш Господ Исус Христос.

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод отечески поздравяват с Христовото Рождество всички чеда на Светата ни Църква, в пределите на Родината ни и далеч от нея, благопожелавайки крепко здраве, мир и благодат от Господа. "Любовта и милостта на Родилия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!", се отправя благослов в патриаршеското и синодално послание.

Християнският свят почита днес един от най-големите църковни празници - Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос. С Рождество Христово се слага началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се счита за граница във времето и за празник на празниците за християните.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички