Патриарх Неофит благослови българите за Рождество

Президентът уважи тържеството в катедралния храм Св. Александър Невски

Патриарх Неофит благослови българите за Рождество | StandartNews.com

В тържествената Света литургия в катедралата "Св. Александър Невски" българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прочете патриаршеското и синодално послание за големия християнски празник Рождество Христово.

"Отечески приветстваме и поздравяваме с Христовото Рождество всички верни чеда на Светата ни Православна църква, в Родината и далеч от нея, като на всички всесърдечно благопожелаваме душевно и телесно здраве, апостолски дух и богоблагословени успехи във всяко богоугодно и доброполезно начинание", каза Негово светейшество, прочитайки обръщението на БПЦ към българите, които са в Родината, и извън нея.

Благодатта и мирът на раждащия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас, отправи благослов българският патриарх.

В посланието се припомнят евангелските събития от Светата нощ във Витлеем, през която се ражда Божият син - Исус Христос. Посрещайки днес Богомладенеца, Който идва, за да ни помири с небесата, ние също ликуваме, заедно с небесното войнство, и казваме: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука. 2:14). Със светлата радост и с удивлението на витлеемските пастири, ние също притихваме пред нечуваната вест за Неговото раждане (Лука. 2:8-20) и подражавайки на мъдреците от Изтока, ние също Му се покланяме (Мат. 2:1-12), защото днес се изпълнява древното пророчество за спасението на човешкия род. Славим Го и изповядваме Светото Му име, защото с Неговото Рождество за изстрадалия и потънал в грехове свят, на нашите праотци, започва нова епоха - епоха на светлината и на надеждата, епоха на Божието присъствие сред човеците, в която ние вече не сме сами, защото "с нас е Бог" (Ис. 8:10), се казва в посланието, прочетено от патриарх Неофит.

Той отбеляза, че в тази епоха живеем и ние днес, и затова от нас Исус Христос очаква да бъдем верни Негови изповедници и свидетели в нашия свят, съвременни Негови апостоли и носители на тази божествена светлина, която със Своето въплъщение Той донесе за всички: на светлината, която божественият евангелист свидетелства, че "в мрака свети, и мракът я не обзе" (Йоан.1:5). А не я обзе и не може да я обземе затова, защото тази светлина извира не от ръкотворен източник, а от Самия Извор на живота, Който от Син Божи днес става и Син Човешки, Богочовек. "Бог става човек, за да може човекът да стане бог" - както казва през четвъртото столетие дивният отец на Църквата свети Атанасий Велики.

"Нека в нощта на Рождеството всички ние, които сме Христови, сторим място на раждащия се заради нас и за нашето спасение божествен Младенец, като отворим за Него нашите домове и нашите сърца. Нека не само със слово, но и с дела на милосърдие да покажем принадлежността си към Неговата Света Църква, като според силите и възможностите си се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, не само за храна или питие, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание. Към това ни призовава не само в тази свята нощ, но и във всички дни от живота ни, християнската ни съвест, това очаква от нас раждащият се днес Господ и Спасител наш Исус Христос", се казва в посланието на патриарх Неофит и на архиереите от Светия синод на БПЦ.

Тържествената литургия за Рождество Христово продължава в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На нея присъстват президентът Румен Радев, директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов, представители на църковното настоятелство на храма и много вярващи, дошли да почетат Рождеството Христово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай