Патриарх, Кобрата и гвардейци на 24 май (ОБЗОР)

Патриарх, Кобрата и гвардейци на 24 май (ОБЗОР) | StandartNews.com

Варна и Бургас с най-многолюдни шествия и пъстри празници

Стотици хиляди излязоха на шествия за 24 май в цялата страна. Усмихнати ученици в школски униформи със знамена и балони, икони на Светите братя Кирил и Методий, преподаватели с цветя вървяха в слънчевата утрин по основните булеварди на градовете под аплодисментите на хората и под звуците на химна "Върви, народе възродени", изпълнени от духови оркестри. Празничното настроение витаеше навсякъде.

Вижте нашата галерия със снимки от тържествата 

Над 700 пременени деца от 12 училища се включиха в шествието в София по жълтите павета, а гвардейският духов оркестър изпълняваше химна на Кирил и Методий. Към него се присъединиха духовници, учени, президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието Меглена Кунева, кметът на София Йорданка Фандъкова, преподавателите от Софийския университет. По традиция шествието спря пред Националната библиотека за официалната част. Там сред стотиците хора баща рецитираше на сина си позабравения рефрен от "Войната на таралежите" "Къде са ми детските книжки, кажи ми, мой прашен сандък? Закусиха сивите мишки с вълшебните букви - язък!". Деца, родители и политици пяха "Върви народе възродени". "Нека се обградим с книги, а не с ненужни вещи. Нека отгледаме четящи и просветени деца", призова президентът Росен Плевнелиев в тържественото си слово по случай Деня на писмеността и просветата. "В историята се влиза с победи и геройства, но се остава със слово и книжнина", заяви и кметът на София Йорданка Фандъкова. След края на церемонията хората извиха опашка пред паметника на Светите братя, за да поднесат цветя. Други пък обградиха българския патриарх Неофит. "Целуни му ръка, той е свят човек", напътстваше млада майка дъщеря си. А той не отказа благословия на никой. Пожелаваше им здраве и раздаваше картички с лика на Богородица.

През това време Кубрат Пулев предизвика фурор сред 1200 деца от столичното 125 СОУ "Проф. Боян Пенев". Европейският шампион по бокс в тежка категория за професионалисти награди най-добре представилите се малчугани през изминалата година. Под бурните аплодисменти и детски скандирания "Кобра, Кобра", Пулев честити празника на учители и ученици и пожела на преподавателите да имат мотивацията и търпението да продължават да учите децата на България, "защото те са нашето бъдеще".

Във Варна пък се проведе най-масовото честване на 24 май, в което се включиха над 10 000 ученици, преподаватели, музейни и читалищни работници. "Отбелязваме Деня на българската книжовност и култура, на нашата азбука, която е част от световното културно наследство", каза кметът на морската столица Иван Портних.

В многохилядните шествия в градовете се включиха и много деца от детските градини. Малчуганите от пловдивската забавачка "Мая" например водиха парада под тепетата. Облечени в гвардейски униформи, дребосъците набиваха крак и обраха аплодисментите на пловдивчани и гости на града по Главната.

6000 души, колкото стандартната численост на един римски легион пък, участваха в традиционното шествие в Бургас - ученици от 31 училища, деца от 24 детски градини, студенти от двата бургаски университета, преподаватели и представители на културни институции в Бургас. Заедно с кмета Димитър Николов, в него се включиха трима министри - Ивелина Василева, Зорница Русинова и Лиляна Павлова.

КЪРДЖАЛИ

Младежи като двойници на Кирил и Методий

Двойници на Кирил и Методий участваха в ученическото шествие в Кърджали на 24 май. Единайсетокласници от Школата по история "ИстОрика" в СОУ "П. Р. Славейков" се превъплътиха в образите на двамата славянски първоучители. В празника на буквите се включиха ученици и знаменосци от всички учебни заведения. Начело на колоната бяха гвардейците и градският духов оркестър. Под аплодисмените на стотици граждани дефилираха първокласници - отличници, мажоретки, деца в народни носии, гимназисти, студенти и изявени спортисти.

"В историята на България 24 май е най-дълго отбелязвания ден - вече повече от 200 години. Това е празникът не на политици и военни, а на културата и науката, на хората, градящи устоите на нацията, на хората, даващи ни идентичност и на тези, които образоват и възпитават поколенията. Сменят се епохи, а Кирил и Методий, светците на духа, остават живи и непокътнати от времето", каза в словото си кметът Хасан Азис.

ВРАЦА

30-метров трибагреник и къщичка за книги

Стотици жители и гости на Враца се включиха в празничното шествие за Деня на българската просвета и култура и славянска писменост. За пръв път манифестацията премина през центъра на града с 30-метров трибагреник. Националното знаме стигна до площад "Христо Ботев" под съпровода на духовия оркестър при читалище "Развитие". Пред паметника на Св. св. Кирил и Методий кметът на града Калин Каменов връчи награди деца, учебни заведения и преподаватели за успехи в областта на образованието и културата. Тържеството откри 6-годишната Екатерина със стихотворението "Родна реч".
Навръх 24 май във Враца бе открита къщичка за размяна на книги. Първото дарение направи кметът Калин Каменов, който остави "Приказен свят" от Ангел Каралийчев. Инициативата е на регионалната библиотека и се реализира със съдействието на общината. Директорът на библиотеката Силвия Врачовска пък дари "Името на розата" от Умберто Еко.

ПЕРНИК

Парад с приказки и герои

Деца, учители, дейци на културата и цялата градска управа дефилираха в Перник с любимите си книги в ръка на 24 май. Кметът Вяра Церовска държеше в ръце "Избрани произведения" от Христо Ботев. Приказки, българска и световна класика, библии и фантастика, извадени от библиотеките показаха малки и големи. Най-старата книга се оказа старопечатно евангелие от 1787 г. на шефа на културата в пернишката община Славчо Чанев. Началникът на РИО Ваня Коконова се бе спряла на "История славянобългарска" на св. Паисий Хилендарски, а изборът на депутата Ирена Соколова бе "Физика на тъгата" на Георги Господинов.

ЯМБОЛ/МОНТАНА

Скулптура на братята начело на шествие

Внушителна скулптурна фигура на светите братя Кирил и Методий предвождаше празничното шествие по случай 24 май в Ямбол. То започна от двора на ОУ "Любен Каравелов", където първо бе издигнато националното знаме, а кметът на Ямбол Георги Славов произнесе празнично приветствие. Отслужен беше и благодарствен молебен от архимандрид Димитрий. Повече от 2 км изминаха участниците в шествието, което завърши с празнична програма пред сградата на общината.
В Монтана дефилираха ученици от града и от училищата в селата Габровница и Смоляновци. В минишествие се включиха и деца от детските градини, облечени като герои от любими приказки. Кметът Златко Живков поздрави учениците и учителите, дейците на културата. Той обяви носителят на голямата стипендия на общината за ярко дарование в областта на науката, културата и спорта.

САНДАНСКИ

Художници даряват картини за паметник на Климент Охридски

Художници от Сандански ще помогнат за набирането на средства за вдигането на паметник на свети Климент Охридски. Майсторите на четката организираха благотворителна изложба на празничния 24 май. Всички пари от продадените картини ще дарят на Първо основно училище "Свети Климент Охридски". Целта е до края на годината да се изгради паметник на патрона на учебното заведение. Близо 1 година се провеждат различни благотворителни прояви, за да се финансира монтирането на паметен знак на светеца в училищния двор. Инициативата е на бившия възпитаник на учебното заведение и настоящ млад скулптор Николай Бакалов. Той дарил безвъзмездно на школото своя проект за скулптура на Климент Охридски, който бил неговата дипломна работа. Паметникът е висок 2,20 метра, а светецът е вдигнал ръка за благословия. "Идеята е, че по този начин благословя децата да учат и се образоват. Необходими са 20 000 лева. 18 000 лева ще струва отливането на паметника, а 2000 - направата на монумента", сподели художничката от Сандански Илияна Тошева.

ПЛОВДИВ

Ученици създадоха книгосвет

Ученици от пловдивската ЕГ "Иван Вазов" създадоха иновативно изобретение - книгосвет. То позволява хората да четат при липса на светлина или слаба такава. С изобретението си младежите спяха да привлекат вниманието на журито по време на Панаира на учебните компании в град Хасково, съобщи "Марица".

През цялата учебна година Йолена Гешева, Бирсен Алиманова, Георги Стоянов, Димитър Тодев, Иван Василев и Георги Земярски работиха усилено върху изработката на своя продукт. Книгосветът представлява светещо тяло, което се поставя върху страница от книга, списание и т.н. Светлината, която излъчва, е абсолютно безвредна. Това позволява ползването му дълго време, без това да оказва вредно влияние на очите. Изработен е от плексиглас, което го прави нечуплив. Първоначално изработените уреди се захранват от малки батерии, но вече работят и със соларен панел. Продуктът се продава на цена от 19 лева. Събраните приходи учениците използват за производство на нови книгосвети, реклама и подобрение на уреда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай