Парламентът си тръгва, идват протестите

Ресторантьори, хотелиери и земеделци блокират страната, медиците си искат обещаните пари

Парламентът си тръгва, идват протестите | StandartNews.com

Вижда се краят и на 46-тото Народно събрание. Това стана ясно след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще върне третия мандат за съставяне на правителство, тъй като не получи подкрепа от трите партии на протеста.

Това ще стане на 7 септември, след което президентът Румен Радев трябва да разпусне парламента и да насрочи нови избори - трети за тази година.

На същия ден в 00.00 часа влизат в сила новите ограничителни мерки срещу коронавируса, обявени от здравния министър Стойчо Кацаров в четвъртък. Те предвиждат заведенията да работят до 22 часа, барове и дискотеки да затворят, забраняват се фестивали и конгреси и т.н.

Новите ограничения предизвикаха бурна реакция сред ресторантьорите и туристическия бранш, които обявиха, че започват протести - ще блокират цялата страна, докато мерките не паднат. "Цинично е да се въвеждат мерки без икономически компенсации за фирмите и служителите", коментираха от засегнатите браншове. Фермери и зеленчукопроизводители вече блокираха пътя София-Варна заради липсата на компенсации - градушки, суша и наводнения унищожиха реколтата, а поскъпването на горивата вдигна разходите им. Техните искания са поне 70 милиона от бюджета да бъдат одобрени за подкрепа на земеделието.

Недоволни са и лекарите - те настояват да се върнат старите правила за заплащане на медиците на първа линия - по 1000 лв. на месец. Освен това БЛС е залят с писма и жалби от лекари, които се оплакват, че обещаните пари не са им изплатени. "Превръщат ни в камикадзета", твърдят хората с бели престилки точно когато България върви към пика на четвъртата ковид вълна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай