Панайотов с лоша прогноза за бежанската криза

Имаме готовност да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единици техника по границата, заяви министърът на отбраната

Панайотов с лоша прогноза за бежанската криза | StandartNews.com

Министерството на отбраната и въоръжените сили могат да участват в охрана на държавната граница. Имаме разработени планове за противодействие на мигрантска вълна както по протежение на границата с Турция, така и по протежение на границата с Гърция. Това каза пред bTV министърът на отбраната Георги Панайотов.

Той допълни, че през август тези планове са били прегледани, за да се провери готовността на армията да ги изпълнява.

„Такава готовност е потвърдена и имаме готовност да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единици техника по границата за справяне с мигрантска криза”.

Военният министър заяви, че по информация, която има от вчерашния КСНС, центровете за бежанците имат капацитет, но се запълват бързо. Той предполага, че може да се наложи да се отворят нови, но очакват бежанската вълна да ескалира.

Георги Панайотов съобщи, че тъй като операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан е приключила, ние там нямаме военнослужещи.

„Имаме български граждани, които са цивилни контрактори към международни организации на територията на Афганистан. Изпълнявали са различни задачи, продължаваме да получаваме информация какъв е техният брой, защото те нямат задължение да уведомяват държавната администрация. Искам да кажа, че сме в много тесен контакт с наши съюзници и партньори и част от тези български граждани вече са изведени от територията на Афганистан”.

„Участието ни в мисията на НАТО е безценен опит за българските въоръжени сили, защото далеч от родината те изпълняваха задачи по отбрана на територията на България, колкото и странно да звучи. Опитът на офицерите, сержантите и войниците се споделя от тях с техните колеги, които са тук и не са били на мисии. Оперативна съвместимост, изпълнение на задачи в различни климатични условия и културна среда. Българската армия не загуби нито един военнослужещ по време на нашето присъствие там за 20 години”, допълни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай