Петък,

Паметта ни страда от много пътуване

От: Стандарт -
513
Паметта ни страда от много пътуване
A
A
A

Далечните пътувания причиняват загуба на паметта, показа ново проучване, цитирано от Дарик радио. Промяната на часовите пояси разстройва биологичния ни часовник, а нагаждането към нови часове за сън и хранене се отразява зле на хипокампуса – мозъчната зона, отговорна за паметта. Свързаната с това умора пречи на хората да запомнят нова информация, а същевременно ги кара да забравят важни неща.

Според психолози от Калифорнийския университет хроничната „пътна умора, типична за представителите на международния бизнес, води до изменения в мозъка, които оказват влияние много след като умореният пътник се е върнал към нормалния си ритъм на живот. Учените наблюдавали хамстери, чийто дневен режим бил изместван неколкократно с по шест часа. Недоспалите животни показали сериозни загуби в паметта и неспособност да заучават нови неща цял месец след нормализирането на режима им.
Освен проблемите с паметта се забавят и реакциите ни, повишава се рискът от диабет, високо кръвно налягане и рак, обобщават още психолозите.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички