Пак промени с пенсиите. Нови идеи

Нов начин за определяне на допълнителната пожизнена пенсия за старост

Пак промени с пенсиите. Нови идеи | StandartNews.com

Нови промени, свързани с пенсиите, внесоха ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Това става в последния ден, в който депутатите могат да се внасят предложения преди второ гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Размерът на допълнителната пожизнена пенсия за старост да се определя от таблицата за смъртност и средната продължителност на предстоящия живот, публикувана от Националния статистически институт, вместо биометрични таблици, предвиждат поправките на ГЕРБ. Като за новия начин на преизчисляване депутатите от управляващата партия посочват, че настоящите таблици не са публични и лицата, на които им предстои пенсиониране не могат да се информират за размера на пенсията. „Ясното определяне на използваната таблица на законово ниво премахва необходимостта да се одобряват биометричните таблици, използвани от пенсионните дружества, за разлика от действащата регулация, като така се постига и намаляване на административната тежест за бизнеса“, посочват в мотивите се депутатите от ГЕРБ.

Предложените промени засягат и задължителното пенсионно осигуряване. Предлагаме в наредбата на Комисията по финансов надзор като държавен орган с необходимата експертиза и надзорни функции да бъдат посочени формули за изчисляване на пенсиите. Не може да се допуска една и съща пенсията да се смята по различен начин от различните дружества, при това без хората да са наясно какъв е той, гласят мотивите.

Предложение за премахване на възможността допълнителната пожизнена пенсия да се получава една година като основна пенсия пък прави депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди . „Този подход на практика прави възможно изчерпването на средства, предназначени за допълване на основната пенсия през периода, в който пенсията от втория стълб ще се изплаща като единствена такава“, мотивира се Сиди. Той обяснява, че при 9-10 000 лева средно натрупване в партидите на осигурените лица, каквито са очакванията за края на 2021 г., няма как да се генерира допълнителна пенсия в размер на 300 лв. на месец, колкото е минималната в първия стълб. Внесеният проект предвижда да се уеднакви моментът на придобиване на право на пенсия за стаж и възраст от Националния осигурителен институт и на допълнителна пожизнена пенсия от втория стълб на пенсионната система.

БСП също имат своите предложения, които бяха внесени по-рано. Едно от тях е хората да могат да прехвърлят средствата си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване преди момента на пенсионирането си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай