Неделя,

Овчаров към политиците: А сега накъде по македонския въпрос

От: Проф. Николай Овчаров -
Овчаров към политиците: А сега накъде по македонския въпрос
A
A
A

ПРОФ. НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ, историк

            Миналата седмица излязох с призив към българските политици (стари и нови) да не предават България по „македонския” въпрос. Припомних единната позиция на парламент, правителство и президент от есента на 2020 г. относно влизането на РС Македония в ЕС, подкрепена от 84% от българите. А то е ясно – никакви компромиси с българската история и език!

            Ето, че вече има нов парламент. Има и нови политици, чиито виждания по въпроса не са ясни. В предизборната кампания темата за Северна Македония се избягваше, ако изключим известната позиция на ВМРО. А изясняването на тези възгледи е абсолютно необходимо, предвид на надеждите за промяна в българското становище, очаквана трепетно край Вардар. И при положение, че се очаква да се увеличи натиска от някои западни страни върху България (вж. вчерашната позиция на австрийския министър за Европа Ердщалер). Нека видим какво мислят играчите на политическата сцена според възможно най-новите им изказвания по въпроса.

            Няма да коментирам позицията на ГЕРБ, защото тя е многократно изтъквана и защитавана на различни нива през последните две години. Именно доминираното от тази партия правителство наложи вето върху влизането на РС Македония в ЕС. Що се отнася до втората по големина партия в новото 45-то Народно събрание, „Има такъв народ”, ето какво е емоционалното мнение на нейния лидер Слави Трифонов, изразено в собственото му предаване на 31.11.2020 г:

            „Прeдлoжeниeтo към мaкeдoнцитe, oп…извинявaйтe – ceвeрнoмaкeдoнцитe, чe aкo тe признaят иcтoричecкитe cи бългaрcки кoрeни, a пък ниe признaeм ceгaшнoтo cъcтoяниe нa нeщaтa, a ceгaшнoтo cъcтoяниe нa нeщaтa e дa признaeм мaкeдoнcкия eзик и нaция – тa тoвa e нaй-дoбрoтo прeдлoжeниe, кoeтo мoгaт дa пoлучaт. И тoвa при пoлoжeниe, чe цялaтa им ceгaшнa държaвицa ce бaзирa нa aнтибългaрcкa ритoрикa, нaричaйки нac бългaритe – цигaни и тaтaри.

            Cкъпи мaкeдoнци, извинeтe – ceвeрнoмaкeдoнци. Глeдaм ви кaк чaкaтe зa бългaрcки пacпoрти, глeдaм ви кaк идвaтe нa бългaрcкoтo Чeрнoмoриe и нa бългaрcкитe курoрти, глeдaм кaк дeцaтa ви идвaт дa учaт в бългaрcкитe унивeрcитeти...Нaли cмe цигaни и тaтaри? Знaчи, иcкaтe цигaнcки пacпoрти, идвaтe нa тaтaрcкoтo Чeрнo мoрe, учитe в цигaнcки унивeрcитeти...Тaкa чe Ceвeрнa Мaкeдoния пo-гoлям кoмпрoмиc нямa дa пoлучи и aкo нe ce cъoбрaзи cъc cвoитe иcтoричecки бългaрcки кoрeни, щe cъщecтвувa извън Eврoпeйcкия cъюз. Тoлкoз!”

            Позицията на социалистите също е ясна. Лидерът Корнелия Нинова я обобщава на 07.11.2020 г: „Изпълнителното бюро на НС на БСП обсъди подготовката за преговори между РСМ и ЕС и прие: Към този момент не са налице условията за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на РСМ в ЕС. Европейското бъдеще на РСМ не може да бъде постигнато за сметка на националното ни единство, българската история и компромиси с историческата истина.” В допълнение след срещата със северномакедонския преговарящ Владо Бучковски на 10.12.2020 г., Нинова ясно заявява: „Подкрепяме интеграцията на СМ, но не за сметка на българските интереси”.

            Двамата лидери на „Да, България” особено отбягват темата, но все пак „написаното остава”. На 20.11.2020 г. Христо Иванов заявява: „Не приемам подценяването на въпроса с миналото, идеята, че то трябва да бъде обявено просто за нещо без значение и да бъде погребано – то всъщност е онова, което определя настоящето. Напълно легитимно е да се постави въпросът дали елитът в РСМ разбира, че не може да иска да членува в клуба ЕС, докато продължава активно да поддържа антибългарски елементи в своето самоопределение.” И по-нататък: „Това, което трябва да стане, за да избегнем катастрофа на македонската си политика, е в София да бъде формулирана спешно конкретна пътна карта за конкретна реализация в обозримо бъдеще; защитаващи нашия национален интерес да имаме и общо бъдеще, и общо минало.”

            Най-ново по темата е изказването на ген. Атанас Атанасов от 12.04.2021 г. В него той критикува сегашното правителство, че са проспали четири години. Иначе Атанасов настоява за присъединяване на РСМ към ЕС, но при зачитане на българските национални интереси.

            Мая Манолова от „Изправи се!Мутри вън!” е мълчала по въпроса през изборната кампания, но на 18.11.2020 г. е изразила ясна позиция:

            „От Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ считаме, че РСМ следва да признае българските корени на общата ни история и българските корени на езика в Северна Македония. България следва да запази политическа воля за даване на „зелена светлина“ за преговорите със Северна Македония за членство в Съюза, когато западната ни съседка отстрани факторите, пречещи на българската страна да признае правото й на равноправно членство...

            - Отказ от езика на омразата;

            - Отказ от кражбата на история;

            - Отказ от претенции за малцинство;

            - Отказ за утвърждаване на идентичност за сметка на Р България.”

            „В този смисъл, позицията на България е оправдана и закономерна, а не е прищявка или изненада.” – заключава Манолова.

            Позицията на ДПС е доста обтекаема. Лидерът Карадайъ и докладчикът за Северна Македония, евродепутатът Илхан Кючюк, повтарят често, че страната трябва да влезе непременно в ЕС. Те обаче избягват да коментират при какви условия трябва да се случи това.

            Много радостна бе и единната позиция на българските евродепутати при отхвърлянето в ЕС на скандалната поправка, внесена от социалистите и зелените, които гнусно обвиниха България в „провокативни изявления по исторически въпроси“.

            Всичко това звучи доста оптимистично в навечерието на съставянето на ново правителство на Република България. Ако влезлите в Народното събрание партии не се отметнат от своите декларирани позиции, те трябва да продължат следваната досега линия по отношение на Република Северна Македония. Ако не направят това и се огънат под някакъв натиск (външен или вътрешен), то тогава те ще разочароват хората, направили избор на 4 април!

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички