Оцеляването на последните осем храста синя хвойна в Странджа

Оцеляването на последните осем храста синя хвойна в Странджа | StandartNews.com

Малко Търново. Едва осем храста от редкия вид синя хвойна (Juniperus communis L.) са оцелели в едно от последните му естествени находища в Югоизточна България. Става сума за местността Градището в Природен парк "Странджа". Възможно е откритите там застрашени от изчезване храсти да са на около 140 години и че са се запазили генетично непроменени от дълбока древност, когато видът е бил широко разпространен в Странджа, пише Дневник.

Съхранението и възстановяването на находището е от съществено значение и поради факта, че синята хвойна се е запазила единствено в тази част на парка. Това прави мястото изключително ценно за България, обясняват експертите от парка, които са се заели с възстановяване на местообитанието.

В тази връзка от началото на април 2014 г. започна залесяването с нови хвойнови фиданки като част от поредицата мерки за подобряване естественото състояние на единственото съобщество на синята хвойна в Югоизточна България.

Местообитанието ще бъде възобновявано и с допълнителни мерки за ограничаване достъпа на туристи до него, за да се предпази районът от утъпкване, замърсяване от хората и последваща ерозия, замърсяване на води и почви и загиване на растителността и животните. Сред тях са предвидени изграждането на пътеки и специални маршрути, за да се позволи на природата да се развива, без да бъде нарушаван ходът й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай