Отпадна 30-левовата такса за детска градина

Ще се плащат само 60 лв. при пълен брой посещения, реши Върховният административен съд

Отпадна 30-левовата такса за детска градина | StandartNews.com

Тридесетте лева, които досега родителите плащаха за детска градина дори ако детето не е ходило за определен период в градината, отпадат. Това е решил окончатерно Върховният административен съд. Ще се плащат само 60 лв. при пълен брой посещения, съобщи Нова тв. Столичната община трябва вече да е уведомила директорите на детските градини в София за промяната.

През януари родителите ще плащат за посещенията на детето си от декември, когато решението на съда вече е било излязло.

„Софтуерът е променен, така че абонаментната такса, която бе отменена от ВАС, няма да се заплаща от родителите, чиито деца не са посещавали детската градина”, казва Иванка Харбалиева - директор на детска градина "Брезичка".

Таксата от задължителните 30 лв. бе въведена през 2010 г. и обжалвана през 2018 г. Нямаше информация каква сума е събрана от Столичната община, откъдето обясниха, че идеята преди 10 г. е била на родители. Причината е, че имало деца, които са записани, но не ходят на детска градина, докато други чакат с години.

„Целта на абонаментната такса беше да се дисциплинират родителите и да няма така наречените запазени места. Тоест, когато детето е прието на детска градина, да се правят усилия то да идва редовно на детска градина”, обясни Иванка Харбалиева.

Съдът обаче е категоричен, че изискването на такъв абонамент противоречи на няколко закона. В правилник към един от тях е записано, че детето не плаща такса, когато не посещава детска градина. Според преподаватели дисциплиниращият ефект на абонаментната такса имал и положителна страна.

„Заявени са деца да присъстват, да речем 60 в детската градина за празничните дни, а присъстват 40. Предвиден е персонал, предвидена е храна, използват се помещения, които са със съответното обслужване - парно, ток, вода, а тези деца не идват. Така че може би е добре някой да поеме разходите за това”, допълва Харбалиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай