Четвъртък,

Отново у дома: Три спасени мечета се върнаха в природата

От: Стандарт -
985
Отново у дома: Три спасени мечета се върнаха в природата
A
A
A

Хуба, Вихър и Горан са отново у дома!

На 4 юни миналата година три мечета останаха без майка, а бяха само на няколко месеца. Гладни, уплашени, самотни – ужасът в очите им можеше да накара и най-коравото сърце да трепне. Трудно е да се опише с думи възмущението от коварния акт, който остави три сирачета сами в гората.

Благодарение на навременната намеса на РИОСВ-Смолян и фондация „Четири лапи“, мечетата бяха приютени в Парк за мечки „Белица“. Там бяха нахранени и обгрижени. От там тръгна и пътешествието им към рехабилитационния център за мечки Арктурос в Гърция.През есента и зимата те живяха в естествени за мечките условия, под зорките очи на специалисти, но никога в тесен контакт с тях. Именно по този начин не загубиха инстинкта си на диво животно и се научиха, че храната не идва от човека, а сами трябва да си я намерят. Макар и само на година и няколко месеца, те вече са достатъчно големи, достигнали са необходимите килограми и имат умения за оцеляване в дивата природа.

При съвместна акция на Фондация „Четири лапи“, Министерство на околната среда и водите и WWF, трите мечета бяха върнати обратно в България на 14 май 2022 г. Поставихме специални нашийници на всяко едно от тях, за да можем да ги следим в реално време къде са и да се намесим в случай на сериозен проблем. Те са програмирани да се откачат след определен период от време, затова няма опасност мечетата да се задушат.

„Надявам се, че Хуба, Вихър и Горан ще се адаптират бързо на новото си място в дивата природа на България и ще останат здрави“, сподели Борислав Сандов, министър на околната среда и водите, който заедно с нас проследи пускането на мечетата в Стара планина.

Животът им, както и на много други защитени животни в България, е труден, изпълнен с опасности, които най-вече идват от човека и намесата му по незаконен и неморален начин. Но мястото на тези животни е на свобода в дивата природа, където ще създадат потомство и ще укрепят популацията на кафявата мечка. България е единствената страна в Европа, в която броят на мечките значително намалява през последните години. Крайно време е да обърнем тази тенденция.

Екипът на WWF ще положи всички усилия да ги опази, но имаме нужда от подкрепата на всеки един наш съгражданин, който да осъзнава тежките последствия от бракониерството и липсата на засилено прилагане на законите и преследване на нарушителите.

Да пожелаем успех на Хуба, Вихър и Горан! Вижте първия им скок в дивата природа на България. Очаквайте скоро още ексклузивни кадри от тяхното завръщане в България.

Престъпленията срещу дивата природа са престъпления срещу всички нас. WWF събра информация на едно място за всички институции, които имат правомощия и са отговорни да се отзоват на сигнал за бракониерство. Вижте тук на кого можете да се обадите, ако се натъкнете на нарушение срещу диви животни.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички