Отнемат имущество за милиони на "ало" измамници

КПКОНПИ води дела за 1,5 млн. лв.

Отнемат имущество за милиони на "ало" измамници | StandartNews.com

Неведнъж сме ви показвали луксът, в който живеят телефонните измамници у нас. Разказвали сме за схемите им, виждали сте и лицата на жертвите им.

Последва светкавична реакция и на КПКОНПИ. В момента се водят дела за отнето имущество на „ало” измамници за милиони левове. Има и приключени такива в полза на държавата, а измамите в страната ни намаляха с 90% процента. 

КПКОНПИ проверява меката на телефонните измамници - Горна Оряховица, Левски и Ветово. Дела са заведени за палатите и скъпите автомобили на хора без образование и без декларирани доходи, които мамят с лекота.

Миналата година при мащабни акции на МВР и Главна прокуратура бяха разбити две от най-големите групи телефонни измамници. Тази на Борислав  Димитров, по прякор Бобито, в Горна Оряховица, извършили измами за над 2 милиона лева. И тази на Димитър Серафимов, по прякор Келеша, в Левски.

След поредица от разследвания на NOVA и след няколко мащабни акции, резултатът не закъсня. „Телефонните измами са един сериозен обществен проблем и статистиката напоследък от тяхното намаляване показва, че когато държавните институции работят заедно - има резултат.

Резултатите за тези две години, въпреки пандемична обстановка са доста добри. Ние сме проверили над 40 телефонни измамници, като Комисията води дела за отнемане на имущество за може би над 1.5 милиона лева.

За тази година имаме реално отнето имущество за над 800 хиляди лева от някои от знаковите фигури на телефонните измами. Илюстративен пример е делото, което образува Комисията миналата седмица  за един от тарторите на телефонните измами.

От него, освен всичко друго, искаме и златни накити за близо 62 000 лв", обясни Николай Колев - директор на Териториалната дирекция на КПКОНПИ във Велико Търново.

Златните накити са на Димитър Серафимов, по прякор Келеша. При акция на МВР и Специализираната прокуратура бяха задържани той, сина му Васил и групата им от Левски. В момента всички са в затвора.

Дело за отнемане се води и за част от къщата на друг задържан от групата на Серафимов - Янко Янакиев, по прякор Зубето. Проверка се извършва и на имуществото на брат му - Васил.

Отнети къщи и дела за отнемане се водят и в квартала на богатите „Калтинец” в Горна Оряховица. Всички от групата на  Борислав Димтров, по прякор Бобито, се проверяват от Комисията.

„Народопсихологията на българина е такава, че той се стряска тогава, когато му се бръкне в джоба и ефектът от нашата работа е точно такъв. Аз винаги давам като пример един от телефонните измамници - когато беседвахме с него с изненада констатира, че каза "аз нямам присъда".

След разследване на NOVA: „Ало“ измамници се предадоха в полицията (ВИДЕО)

И му обяснихме за коя точно телефонна измама става дума и той каза: “Ама аз това не съм го лежал“, Наказателната репресия в случая, понеже той не я е претърпял, почти не я е усетил.

Когато имахме влязло в сила решение, с което му отнехме къщата, няколко скъпи коли и златни накити, тогава вече, ефектът тук беше доста сериозен“, допълни  Николай Колев.

Сигурно това е начинът и във Ветово да има ефект. Градът, за който неведнъж сме ви разказвали. Показвали сме ви тартори, въртачи и схемите им. Градът, където основно занимание на собствениците на големите къщи е измамата по телефона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай