Понеделник,

"Открит диалог" - Рашков на среща с колегата си от РСМ Спасовски

От: Редакция -
1116
"Открит диалог" - Рашков на среща с колегата си от РСМ Спасовски
A
A
A

По покана на министъра на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков, на работно посещение в България е Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Република Северна Македония, съобщиха от българското МВР, предава БТА.

По време на работна среща днес те дадоха висока оценка на отношенията между България и Северна Македония в областта на вътрешните работи. Двамата министри изразиха увереност, че активният и открит диалог ще продължи и ще бъде надграден в бъдеще. Обединиха се около необходимостта от разширяване на професионалното сътрудничество по всички въпроси от взаимен интерес.

Бойко Рашков подчерта важността от поддържането на директни и редовни контакти и потвърди готовността на страната ни да развива и задълбочава двустранното сътрудничество, в т.ч. и чрез споделяне на своя опит и експертиза в областта на вътрешните работи, натрупани като държава членка на ЕС. В този контекст Рашков изрази увереност в необходимостта от още по-активно и резултатно взаимодействие във всички области на сътрудничеството, като например граничната сигурност, противодействието на различните форми на трансграничната организирана престъпност, борбата срещу тероризма и други.

Оливер Спасовски благодари на Рашков за възможността за конструктивни и взаимнополезни разговори в София. Той коментира, че България и Северна Македония, като съседни държави, имат общ интерес от още по-добри резултати на сътрудничеството в областта на вътрешните работи. В този смисъл Спасовски заяви ангажираност към укрепване и задълбочаване на контактите на двустранно и регионално ниво, в това число по приоритетни теми на съвместната работа като борбата срещу организираната престъпност, противодействието на нелегалната миграция и други. Като добър пример на съвместната работа той посочи дейността на Съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество в Гюешево.

В рамките на визитата двамата министри присъстваха и на съвместно тренировъчно учение на специалните антитерористични отряди към министерствата на вътрешните работи на двете страни.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички