"Открит диалог" - Рашков на среща с колегата си от РСМ Спасовски

Бойко Рашков подчерта важността от поддържането на директни и редовни контакти

"Открит диалог" - Рашков на среща с колегата си от РСМ Спасовски | StandartNews.com

По покана на министъра на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков, на работно посещение в България е Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Република Северна Македония, съобщиха от българското МВР, предава БТА.

По време на работна среща днес те дадоха висока оценка на отношенията между България и Северна Македония в областта на вътрешните работи. Двамата министри изразиха увереност, че активният и открит диалог ще продължи и ще бъде надграден в бъдеще. Обединиха се около необходимостта от разширяване на професионалното сътрудничество по всички въпроси от взаимен интерес.

Бойко Рашков подчерта важността от поддържането на директни и редовни контакти и потвърди готовността на страната ни да развива и задълбочава двустранното сътрудничество, в т.ч. и чрез споделяне на своя опит и експертиза в областта на вътрешните работи, натрупани като държава членка на ЕС. В този контекст Рашков изрази увереност в необходимостта от още по-активно и резултатно взаимодействие във всички области на сътрудничеството, като например граничната сигурност, противодействието на различните форми на трансграничната организирана престъпност, борбата срещу тероризма и други.

Оливер Спасовски благодари на Рашков за възможността за конструктивни и взаимнополезни разговори в София. Той коментира, че България и Северна Македония, като съседни държави, имат общ интерес от още по-добри резултати на сътрудничеството в областта на вътрешните работи. В този смисъл Спасовски заяви ангажираност към укрепване и задълбочаване на контактите на двустранно и регионално ниво, в това число по приоритетни теми на съвместната работа като борбата срещу организираната престъпност, противодействието на нелегалната миграция и други. Като добър пример на съвместната работа той посочи дейността на Съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество в Гюешево.

В рамките на визитата двамата министри присъстваха и на съвместно тренировъчно учение на специалните антитерористични отряди към министерствата на вътрешните работи на двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай