Откриха тракийска гробница край Текето

В разкопките участват двама археолози

Откриха тракийска гробница край Текето | StandartNews.com

Гробницата в надгробната могила до село Текето вече е открита. През последните две седмици по нея работи екипът на доц. Георги Нехризов, съобщиха от Регионалния исторически музей в Хасково, от който в разкопките участват двама археолози.

Доц. д-р Нехризов и хората му са все още на терен, но правят описи и до петък обектът трябва да бъде предаден на комисия. Едва след това изследователят ще даде повече подробности за резултатите от изследванията до момента, информира haskovo.net.

За да се достигне до гробницата е проучен част от средновековен некропол, разположен върху могилата. Разкрити са седем гроба, ориентирани от изток на запад, изградени и покрити с каменни плочи. Погребенията са извършени по християнски обряд – скелетите са положени по гръб със скръстени на гърдите ръце. Те са слабо съхранени поради силната киселинност на почвата. Около тях не са открити находки и това затруднява по-точното датиране на некропола.

Откриването на тракийското гробно съоръжение всъщност е станало преди няколко. За съжаление, каквито бяха очакванията и на археолозите, то е доста пострадало от набезите на иманяри, които са върлували вътре, влизайки през три отвора и придвижвайки се през тунели.

Гробницата е правоъгълна и доста голяма. Ккато и първоначалните проучвания на изследователите показаха, тя е изградена от големи зиолитни блокове, които не са местни и най-вероятно са донесе от кърджалийско, където има такива. Подът на некропола е от плочи от същата скала, а с такива е и покрит той.

Гробницата е загубила голяма част от живописната си декорация, вследствие на имянарските набези. Като следа от иманярите са и разбитите й стени от от юг, запад и изток, напълно е премахнато и покритието.

От малкото запазени на място участъци от стенната хоросанова мазилка може приблизително да се възстанови общия ѝ вид. Най-долу е разположен цокъл в наситено червено, след него следва пояс в жълт цвят, над него минава тясна лента очертана със светло сини линии, в която през известно разстояние са разположени червени квадрати с вписана в тях звезда, между квадратите има линейни орнаменти и свастики, нарисувани със светло син пигмент. Следва бял пояс с ширина като предходните цветни. Вероятно над него е бил разположен киматийонът, изрисуван с червено, тъмно синьо и жълто, но от него все още не са открити запазени части на място.

Каквито и да е артефакти, ценни за науката да е имало в некропола, те отдавна са изнесени. Все пак в могилния насип и в изхвърлената от иманярите пръст са намерени части от снаряжението и въоръжението на погребаният тук тракийски аристократ – фрагменти от железни върхове на копия, нож, нагръдник и над 50 елемента от пластинчата ризница. Открити се и фрагменти от тракийска керамика и част от алабастрон /б.а.малък, удължен съд с полусферично дъно, тънка шия и завършващ отгоре с плосък диск с отвор, който се е използвал за съхраняване на миро и парфюми/.

Подобни гробни съоръжения са открити на други места в Тракия и се свързват с разцвета на Одриското държавно обединение в края на V и първата половина на IV в. пр. Хр.

За старта на работата да доц. Нехризов община Хасково помогна с логистика по разчистване на терена, от Министерството на културата бяха отпуснати  50 хил.лв., а  по сметката в  дарителската кампания обявена от изследователя под шапката на Регионалния исторически музей, постъпиха до началото на разкопките 26 хил.лева, а също бяха прибавени и 25 хил.лв. от "Америка за България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай