Откриха Каролев в безсъзнание, било чист късмет

Икономистът е бил открит на място, където няма сигнал

Откриха Каролев в безсъзнание, било чист късмет | StandartNews.com

Откриха икономиста Владимир Каролев в Пирин, предава NOVA.

Той изчезна близо до връх Тодорка в Пирин, в района на Жабешкото езеро. Дежурният в Планинската спасителна служба–Банско Методи Баневски съобщи, че е карал сноуборд по Тодорин връх и е тръгнал по един от опасните улеи.

Издирването е продължило цяла нощ, като една от участващите групи го е открила в 00:40 ч. Той не е бил в съзнание, изнесен е на ръце и в 4:30 ч. е предаден на Спешна помощ. 

"Теренът замръзва нощем, възможно е да се е подхлъзнал. Шансът да се удари в препятствие е много голям", каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

 Предполага се, че Каролев е паднал от около 400 метра. Спасителите обясняват, че икономистът е бил открит на късмет, защото мястото, на което е бил, е без сигнал. 

Каролев е с тежка черепно-мозъчна травма и още много наранявания. Състоянието му обаче вероятно ще позволи транспортирането му към София. Макар че е бил в безсъзнание, е реагирал на болка.

Каролев е бил издирван в продължение на 12 часа и е щял да получи помощ по-бързо, ако България имаше медицински хеликоптер. "Нямаме обаче такава техника, затова се случват такива неща - коментират пред Нова телевизия спасители, участвали в акцията. - Девет дни с камили ще ги носим".

Ако е имало хеликоптер, акцията е щяла да отнеме около час и половина.

Каролев изчезна в неделя, докато кара сноуборд в планината.

Спасителите са се съсредоточили върху зоните, за които се знае, че няма обхват. Именно на такова място е открит икономистът.

Паднал е и не е могъл да помръдне, казват планинските спасители. Състоянието му и към момента се определя като много тежко.

Специалистите определят връх Тодорка като много труден терен. В този момент той не е подходящ, защото снеготопенето усложнява ситуацията. Най-подходящото време за изкачване е сутрин, след това става киша. Има големи пропадания и пукнатини по терена. Този сезон е имало вече няколко инцидента с пропадане. В момента е по-подходящо да се избягват високите части на планините, докато дойдат летните условия.

"Владимир Каролев от години кара сплитборд и съм сигурен, че има туристическа застраховка за инциденти в планината", коментира пред bTV Горан Иванов - приятел на иконоиста. Според него най-вероятната причина за инцидента е падане, а не технически проблем в екипировката.

"Много рядко кара сам. Обикновено винаги има някой с него. Било то и с още един човек. Владо е планинар от доста години, може би 40. Винаги е подхождал отговорно, даже сме си говорили как се реагира в подобни ситуации", разказа Иванов.

По думите му Каролоев винаги кара по ръба на улеите, така че при лавинна опасност да не бъде засегнат. Иванов допълни, че финансистът всеки път е добре екипиран в планината - носи протектори, каска и допълнителни системи за сигурност с вграден GPS.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай