Отказват да дават места за загробване на прасета

Единственият възможен вариант е загробване, каза екоминистърът нено Димов

Отказват да дават места за загробване на прасета | StandartNews.com

Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета заради африканската чума са отказани. Местата се избират много внимателно, за да се избегне по-нататъшен риск от зараза. Това заяви в пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Това е в рамките на нашата компетентност като министерство и ние внимателно следим да няма никакъв риск, категоричен е министърът.

Единственият възможен вариант е загробване, затова действаме по най-добрия начин. Осигурени са финансови средства в рамките на националните паркове да се залагат капани. Работим в тясно сътрудничество с министерство на земеделието да се намали популацията на дивите свине. Има европейски правила, които казват, че трябва да бъде сведена под 0,3% на хектар, посочи още министър Димов.

Той коментира и скандалния случай от последните дни, след като турист се изкъпа в езерото Окото в Рила.

Служителите на Националния парк не могат да бъдат навсякъде. За целта са сложени са информационни табели и трябва да се сигнализира при нарушения. Между 500 и 5000 лв. е порядъка на санкцията за този турист. Толкова е и глобата за друг нарушител - популярен влогър, който организира поход в Пирин, допълни министър Димов.

Планинският туризъм в момента се управлява от една малка група хора с определени интереси и не са адекватно отразени всички интереси на любителите на различни дейности и спортове в планината. При всички положения, трябва да се помисли за някаква промяна в правилата за планински туризъм, заяви министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай