Понеделник,

От здравното министерство успокоиха за радиацията

От: Стандарт -
617
От здравното министерство успокоиха за радиацията
A
A
A

Към момента няма промяна в радиационната обстановка на територията на страната и не се налага предприемане на мерки за радиационна защита на населението. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването /МЗ/ по повод журналистически запитвания относно риска от радиоактивно замърсяване на територията на България. 

От миналата седмица Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) е предприел мерки за увеличаване мониторинга на атмосферните отлагания. На отделите "Радиационен контрол" на регионалните здравни инспекции във Варна, Русе, Бургас, Пловдив и Враца е разпоредено да се пристъпи към ежеседмично измерване на посочения параметър, а при възможност да се пробонабира и анализира атмосферен въздух.

Данните от системите за радиационен мониторинг в България са достъпни на сайта на Министерството на околната среда и водите: http://eea.government.bg/bg/output/daily/bulletin-rad.html. Допълнителна информация може да се намери и на адрес: https://remap.jrc.ec.europa.eu/Simple.aspx, където е публикувана карта, изготвена от JOINT RESEARCH CENTRE на Европейската комисия. Картата показва измервания на радиоактивността в околната среда под формата на средни стойности на гама дозата и максимуми за последните 24 часа. Измерванията произхождат от приблизително 5 500 станции.

Информация за радиационния статус на територията на България и съответните препоръки за населението ще се публикуват на сайта на НЦРРЗ. Към момента няма промяна в радиационната обстановка и не се налага предприемане на мерки за радиационна защита на населението.

По-рано стана ясно, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви провеждането в сряда на извънредна среща на своя Управителен съвет "за обсъждане на актуалната ситуация в Украйна", предаде Франс прес.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси " е в тесен контакт с всички въвлечени в конфликта страни за гарантиране на сигурността на ядрените инсталации и оборудване в Украйна", уточни организацията.

В Украйна има четири действащи атомни централи и няколко хранилища за радиоактивни отпадъци, включително това в Чернобил.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com