От какво всъщност почина Елизабет? Смърт от старост няма

Здравословната диета и редовните упражнения могат да помогнат за забавяне на стареенето

От какво всъщност почина Елизабет? Смърт от старост няма | StandartNews.com

Кралица Елизабет II почина на 96 години в замъка Балморал в Шотландия. Според наскоро публикувания й смъртен акт тя е починала от старост, пише Discover Magazine.

Какво означава това?

От медицинска гледна точка "да умреш от старост" не е истинската причина за смъртта. Всъщност под тази фраза се крие: той почина поради усложнения, причинени от старост. Всички човешки тела стареят, макар и с различна скорост. Въпреки това възрастта може значително да повлияе на това как тялото ни реагира на наранявания и заболявания, които могат да доведат до смърт.

Как остаряваме?

Според Mayo Clinic телата ни се променят по много начини с напредването на възрастта. Плътността на костите и мускулите намалява, кръвоносните съдове и артериите стават твърди, зрението и слухът стават по-слаби, а кожата става по-тънка.

Това е така, защото клетките в определени тъкани или се регенерират по-бавно, или изобщо не се регенерират. Например кожата ни губи еластичност, защото регенерацията на клетките се забавя с възрастта. Мозъчните клетки могат да живеят дълго време, но не се регенерират, след като умрат. Това може да доведе до когнитивен спад.

Здравословната диета и редовните упражнения обаче могат да помогнат за забавяне на стареенето.

Как възрастта влияе на здравето?

Каква възраст се счита за стара? Има множество източници с множество отговори. Така например според СЗО възрастните хора са хора на възраст над 60 години, според ООН - над 65 години. СЗО разделя старостта на три етапа: 60-75 години - старост, ранна старост; 75-90 години - напреднала възраст, късна старост; над 90 години - старост, дълголетие.

Въпреки това, както подчертават изследователите, няма точна възраст за количествено определяне на старостта, тъй като много хора на 60 и 70 години са в отлично здраве.

Старостта не е основната причина за смъртта, причината са множеството фактори, които водят до смъртта. Въпреки това, с напредването на възрастта и тялото ни спира да регенерира клетки или ставаме по-малко активни, способността ни да останем здрави отслабва.

Например, дълготраен артрит или остеопороза може да затрудни упражненията, което води до загуба на костна плътност и повишена умора. По-малко активните възрастни хора могат да развият по-твърди кръвоносни съдове и артерии, което означава, че сърцето трябва да работи по-усилено, за да движи кръвта в тялото. Това в крайна сметка може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Възрастните хора също са по-склонни да умрат от пневмония и грип, защото телата им не са достатъчно силни, за да се борят с болестта. С напредване на възрастта нашата имунна система произвежда по-малко В и Т клетки, които помагат в борбата с инфекцията.

Превод: GlasNews

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай