Оставаме без реставратори

Откраднаха колата на НИМ

Оставаме без реставратори | StandartNews.com

Откраднаха колата на НИМ

Оставаме без консерватори и реставратори, които да връщат блясъка на шедьоврите от културни-историческото ни наследство. Камбаната за този огромен проблем би директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По статистиката на ЮНЕСКО България е на трето място в класацията с най-много световни паметници на културата, подчерта доц. Петрунова. Но веднага поясни, че археолозите у нас, които имат право да правят археологически проучвания, са около 300. Рязко намаляват консерваторите и реставраторите, които са много важни, особено при консервацията на някои материали, които са уникални. "Всяко нещо, което не поддържаме и не е в наличност, ще ни струва много по-скъпо, ако трябва да търсим подобни специалисти от чужбина", каза доц. Петрунова.

По отношение предложението на Данаил Кирилов и частните музеи да могат да легализират колекции, тя беше категорична, че това ще бъде голяма грешка. "По закон частният музей по Закона за културното наследство би трябвало да е получил всички права и правомощия по линия на закона и в този смисъл, ако той може да събере такива експерти, които да са лицензирани, да са доказани експерти, тогава няма да има страшно. Малко ме тревожи това, че в експертизата и идентификацията на паметници има и пари", открои тя.

Доц. Петрунова сподели, че лято 2018 е било изключително силно по отношение на археологически находки. "Откритото на нос Калиакра съкровище е великолепно", допълни тя и обясни, че всъщност много рядко се попада на артефакти от Средновековието. Уникалното съкровище в глинено гърне ще бъде показано за първи път на 13 декември в НИМ.

Откраднаха колата на НИМ

Неизвестни злосторници са откраднали една от двете коли на НИМ. Това съобщи пред БНТ директорът на националната съкровищница доц. д-р Бони Петрунова.
Кой открадна колата на НИМ и защо? Нито е достатъчно стара, за да бъде експонат, нито е толкова нова, за да им бъде интересна. Просто нямам обяснение, каза доц. Петрунова. И допълни: "Имаме две, но едната е, така... още по-старичка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай