Петък,

Оскверниха паметника на жертвите от "Илинден"

От: Администратор -
2576
Оскверниха паметника на жертвите от "Илинден"
A
A
A

Паметникът на българите от  кораба „Илинден” , които се удавиха в Охридското езеро е бил осквернен. Това съобщава македонската телевизия „Алфа”, цитирана от бТВ. Монументът е изрисуван с пречупени кръстове и текст с неясно съдържание.

Местните власти и хората в Охрид остро осъдиха инцидента и поискаха полицията да намери извършителите на поругаването на паметта на българите. Говорител на органите на реда в Охрид обеща да бъде направено всичко за идентифицирането и откриването на човека, изрисувал с черен спрей монумента.

Оскверняването на паметника е станало в същия ден, когато българският президент Росен Плевнелиев и македонският държавен глава Георге Иванов са се договорили във Ватикана да се срещнат скоро в Охрид.

Корабът „Илинден” потъна на 5 септември 2009 година в Охридското езеро. При инцидента загинаха 15 български туристи.

Кметът на Охрид: Ще го ремонтираме

Още днес и утре ще бъде реновиран паметникът на българите, загинали в Охридското езеро при потъването на кораба "Илинден",  каза кметът на Охрид Александър Петрески пред Фокус.

Кметът на Охрид Александър Петрески остро осъди действията на вандалите. "Охрид е световен град, ние не може да изпращаме такива послания към света. Аз остро осъждам това, и още днес и утре ще предприема действия - всичко там да бъде реновирано", каза Петрески.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com