Още пари за болниците, но да запушат дупките

Още пари за болниците, но да запушат дупките | StandartNews.com

Да се пипа само бюджетът на здравната каса, не и на държавата, смята Радослав Гайдарски

Радослав Гайдарски е бивш здравен министър в кабинета "Станишев". Той коментира продължаващите спорове дали да се актуализира бюджетът на здравната каса, както и основните проблеми пред системата сега и преди.

- Проф. Гайдарски, има ли нужда от актуализация на бюджета на здравната каса?
- Да, има нужда от актуализация, защото парите не достигат. Бърка се въпросът обаче дали има нужда от актуализация на бюджета за касата или изобщо на бюджета на държавата. Според мен няма нужда от актуализация на парите на републиканския бюджет, а само на парите на НЗОК. Около 400 млн. лв. са нуждите в здравеопазването, които трябва да бъдат покрити. Лично се срещнах с премиера Пламен Орешарски преди месец и му казах, че трябва да има актуализация. Тези дефицити са натрупани не от това правителство, а от предишното.
- Да, но премиерът е твърд в мнението си, че не трябват повече пари за касата. Как си обяснявате тогава позицията му?
- Той е прав за себе си и не го обвинявам в нищо. Той е прекрасен финансист и много добър икономист и пази парите на държавата и на хората. Но трябва да се разбере, че не може да се упорства докрай. Прав е, че не трябва да се раздават пари така, защото днес стачкуват докторите, утре обаче може да излязат учителите или земеделците. Тези дни се обади един човек от Бургас и каза, че докторите сме ненаситни да искаме пари. Не, ние не ги искаме за нас, а за здравеопазването и ако хората не го разберат и не ни подкрепят, толкова по-зле за болните.
- Но хората изгубиха доверие в системата, защото се сблъскват в нея с много проблеми. Не трябва ли първо нещо да се промени, за да се върне доверието им и тогава да се искат повече средства за системата?
- По-интелигентните хора разбират, че има нужда от средства, защото здравеопазването е едно от най-скъпите дейности в целия свят. И ние не трябва да продължаваме с толкова малко пари да обслужваме 7 милиона българи. Средствата са изключително недостатъчни за въвеждането на модерно лечение, това трябва да разберат всички хора. Една болница във Франция има толкова пари, колкото е целият бюджет на здравното министерство у нас.
- Това е така, въпросът е дали и средствата, които се дават сега, се използват по предназначение?
- Това е друг въпрос и ще кажа нещата, които говорихме с министър-председателя. С оглед на актуализацията трябва да се видят онези болници, които харчат прекомерно много пари. Ние имаме 10-15 болници с огромни дългове, които са надхвърлили стойността на дълготрайните им материални активи. Защо една болница може да е натрупала 100 млн. дългове, друга 40, а трета да няма никакъв дълг.

Съгласен съм с премиера, че първо трябва да се направи един одит на тези болници и да се види как могат да се оздравят. Защото 400-те млн. лв. дългове са от тях. Как може болницата в Пазарджик да няма задължения, а в Стара Загора да е пред закриване. Ясно е, че финансовите потоци се управляват различно. Когато аз бях министър, имахме 159 млн. лв просрочени задължения, аз ги намалих на 39 млн. лв.

Когато дойде новото правителство, имаше 370 млн. лв. задължения, натрупани по времето на Бойко Борисов. Затова министър-председателят е прав, като казва дайте да запушим дупките и тогава ще ви дам парите.
Иначе, както са отпушени дупките, ще дадем парите и няма да има ефект.

Трябва одит на тези болници, но нашето министерство на здравеопазването не го направи. Бордовете на тези болници трябва да си отидат, някои трябва да се дадат и на прокурор.
- Само един такъв одит дали ще реши проблемите, не трябва ли да има и други промени?
- Трябва. Ако говорим за лекарствена политика например, веднага ще попитам защо трябва като най-бедна държава да купуваме най-скъпите и нови лекарства. Около 70% от лекарствените форми, които купуваме, са иновативни. В страни като Франция, Германия, Швейцария тези лекарства са под 30%. Защо ние не използваме генерици като тях. Ако можех, щях да забраня и на водещите доценти и професори да ходят на разни конгреси и след това да казват ето това е най-доброто лекарство. След няколко години обаче се оказва, че не е така. Освен това след няколко години, когато падне патентът на това лекарство, пада и цената му. Имахме лекарства, от които една ампула струва 300 лева, а след това стана 10 лева. Не може и в една бедна държава като България един и същи апарат в едната болница да е купен за 1,6 млн. лв., а в другата за 3,6 млн. лв.

Тези хора, които допускат подобни неща, трябва да отиват на прокурор.
- Тези проблеми са ясни от много години, защо никой не ги променя?
- Как може за 4 години да смениш 5 министри, средно се пада по 8 месеца на министър. Тъкмо влезе в крачка и го сменяме.
- Но и министър Таня Андреева предложи промени, а те не бяха приети от депутатите. Къде е проблемът - не бяха добри идеите за реформи или другаде?
- Това е друго, тук става дума за политическо решение. Това правителство не може да вземе никакво решение, защото няма мнозинство, което да го подкрепи. Когато сме в състояние на пат, няма възможност за решение. Затова министър Андреева може да е предложила промени, но не може да ги прокара - Народното събрание ни е такова.
- Напоследък особено от университетските болници се чуха доста призиви за оставката на шефа на здравната каса д-р Румяна Тодорова, основателни ли са?
- Не, д-р Тодорова е зависима от парите в касата, тя не ги крие. Всичките пари се дават, но просто не стигат. Най-интересното е, че преди няколко месеца, когато Симеон Дянков беше финансов министър, той прехвърли 1,5 млрд. лв. от здравеопазването във фискалния резерв, но никой не протестира. Нали имаме лекарски съюз, къде е той, нали трябваше веднага да се обяви против това. Ако сега имахме милиард и половина, нямаше да има проблеми. Какво да направи сега Румяна Тодорова.
- Защо лекарите не протестират, когато парламентът отхвърли промените на системата, а винаги протестират, когато парите свършат?
- Защото не сме активни. Лекарите, когато ги заплаши инфлация на заплатите, започват да реагират. Но мисля, че не сме толкова финансово зависими, колкото ни боли за друго - няма да има лекарства, нито нова апаратура, работим с морално остаряла техника от 15-20 години.
- Оптимист ли сте, че при следващото управление, което сигурно ще е на ГЕРБ, ще се направи реформа?
- Те показаха вече какво могат да направят. ГЕРБ имаха достатъчно мнозинство в парламента, можеха всичко да направят, а не извършиха нищо добро за лекарите. Напротив, обвиниха ни във всякакви мошеничества, да започнем от Благоевград, после да отидем към Горна Оряховица. Бойко Борисов няма кадри, а здравеопазване се прави с кадри, много пари и политическо съгласие.
- Кой може да постигне политическо съгласие за промени в здравеопазването и да ги реализира тогава?
- Ако кажа, че БСП може, няма да бъда честен. Това може да стане само от хора, които разбират проблемите в здравеопазването, но те трябва да имат сила зад гърба си, която да им помогне. Ако министрите се сменят постоянно, няма да стане. Здравеопазването е консервативна система, която иска дългосрочни предвиждания в бъдещето какво може да се случи, а ние сега кърпим чувала. Ако не се намерят хора, които да го променят, няма да вървим напред, а от здравеопазването зависи националната ни сигурност.
- Оптимист ли сте за бъдещето на здравеопазването?
- Да, защото сме част от Европейския съюз и той няма да ни позволи да си правим експерименти докрай. Рано или късно ще се намерят правителство и парламент, които да кажат дотук. Не може с 200-300 лева на човек да се прави добро здравеопазване. В други страни има по 2 и 3 хил. евро на човек.
- А в политически план как ще приключи кризата в БСП? Чуват се гласове, че е дошъл краят на столетницата?
- Категорично ви казвам, че край на столетницата няма да има никога. Въпросът е кой ще изберем да ни ръководи оттук нататък. Защото не може една партия да се превръща в подпора на някои личности. Ние се смятаме за най-демократичната партия, в която всеки може да говори срещу първия ръководител за разлика от други, където, ако кажеш нещо такова, на другия ден ще те изхвърлят. Столетницата ще бъде хилядолетница, гарантирам ви!
- Кой трябва да застане начело на БСП според вас?
- Не мога да кажа предварително, защото ще повлияя на много хора.
- Сбърка ли Сергей Станишев в начина, по който ръководеше партията?
- Аз съм казвал винаги, че Сергей е много умен човек, но вие знаете, че има моменти, когато дори един умен човек като Исус Христос е бил разпънат. Така че Станишев изигра своята положителна роля, но трябва да си отиде. Аз съм категоричен, че това трябваше да стане по-рано, мисля, че това щеше да е по-добре за партията и лично за него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай