Още десет частни болници

Здравни босове бързат да изпреварят ограниченията

Още десет частни болници | StandartNews.com

София. Още 10 нови частни болници ще се борят за парите на здравната каса. Заявленията за четири от тях са подадени през декември и още нямат лиценз. Това показва официална справка от здравното министерство. Останалите шест клиники вече имат разрешение за работа. Става въпрос за пловдивския диализен център "Фърст Диализис Сървисис България", трите софийски - специализирана очна болница "Пентаграм", МБАЛ "Европа" и МБАЛ "Здравето 2012", специализираната кардиологична клиника "Мадара" в Шумен и МБАЛ "Медицински комплекс Свети Иван Рилски" в Стара Загора.

С десетте нови частните болници у нас за първи път ще надминат 100. Държавните и общинските засега са близо два пъти повече. Здравните предприемачи бързат да изпреварят ограничителните мерки, за които се говори от доста време.

От здравното министерство не уточниха кои са четирите болници, които чакат за одобрение.
Според информация на "Стандарт" обаче става дума за отварянето на нови клиники в столицата - три за онкология, като едната ще е на "Сити Клиник", а другата най-вероятно на "Софиямед". Както и на една болница за долекуване.
Междувременно в страната са затворили врати пет клиники - два кожни центъра в Шумен и Хасково, и три болници в Дряново, Перник и Елена.

По официални данни на Националния център по здравна информация и анализи през 2012 г. у нас е имало 92 частни клиники. С новите 10 броят им ще стане 102. На фона на продължаващото увеличение на частните болници преди дни здравното министерство за пореден път оповести мерки за ограничаването им. Сред тях е даването на разрешение за нова клиника на ниво инвестиционно намерение. Също така обвързването на решението с потребностите на населението, които ще се опишат в нова здравна карта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай