Още гасят огнения ад край Девин

Една от версиите, по които се работи, е, че пожарът е умишлен

Още гасят огнения ад край Девин | StandartNews.com

Не спират усилията за погасяването на тежкия пожар, който се разгоря в гориста местност край Девин.

Обхванати са около 1500 декара борова гора и пасища. Огънят вече е локализиран, съобщиха от Противопожарната служба и днес ще продължи потушаването на огнищата. Теренът е много труден и се гаси предимно на ръка.

На място, освен екипи на пожарната, са служители на Горските стопанства и много доброволци. При необходимост ще се повика и хеликоптер.

В момента в Горското стопанство в Девин се провежда съвещание, на което да се вземе решение как ще продължи борбата с големия горски пожар, който бушува над града, съобщи пред Нова телевизия заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров.

„Снощи до полунощ екипите работиха на терен, като се опитваха да локализират голяма част от огнищата. Те са много и на различни места, част от които труднодостъпни. Над 100 човека правиха просеки”, обясни Петров.

По думите му близо до пожара има защитена зона по „Натура 2000”, а притесненията се той да не се разрасне до там. Пламъците са горели на четири фронта. Заместник-областният управител обясни, че ако е необходимо, в гасенето ще се включат служители на пожарните в Доспат и Смолян, както и хеликоптерна техника.

Андриян Петков обясни, че една от версиите, по които се работи, е, че пожарът е умишлен. По думите му Девин е пълен с туристи, които не подозират, че на километри от тях има пожар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай